WOZ bezwaar De Lier

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in De Lier? Hieronder geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Westland komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde De Lier 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel bieden we duidelijke info over de verschillende woonlasten in De Lier van een meerpersoonshuishouden. Eveneens is er meer info te vinden over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieZuid-Holland
GemeenteWestland
Postcode2678
Netnummer0174 (+31174)
Gemiddelde WOZ-waarde€309.000
OZB-tarief woningen0,1008%
Gemiddeld betaalde OZB€311
Rioolheffing€256
Afvalstoffenheffing€283
Totale woonlasten€849
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in De Lier.

Voorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Westland. De WOZ-waarde bedraagt op €278.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €278.000 x 0,1008% = €280.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in De Lier? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in De Lier nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te zien of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket De Lier. Let op: vaak moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningprijs

  Bekijk of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woonruimtes dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€309.0009,2%
2019€283.0008,8%
2018€260.0006,1%
2017€245.0002,9%
2016€238.0000,0%
2015€238.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Westland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-de-lier-2678

Woningtaxatie in De Lier

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ De Lier kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in De Lier ligt zo rond de €220. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in De Lier die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Maasdijk, Honselersdijk, Naaldwijk, Bleiswijk en Bergschenhoek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. zaken zoals: type woning, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, grootte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in De Lier. In dit document lees je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1008% over de WOZ waarde aan OZB belasting in De Lier. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €311.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt gecalculeerd a.d.h.v. een speciaal model. Er wordt ingezoomd op feiten zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.gemeentewestland.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, bouwjaar. In het taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in De Lier?
Bezwaar maken kan in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in De Lier zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie