WOZ bezwaar Benthuizen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in de eerste 12 weken van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Benthuizen? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Alphen aan den Rijn beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om hier goed naar te kijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Benthuizen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder verstrekken we duidelijke info over de huidige woonlasten in Benthuizen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op wozwaardespecialist.nl kun je ook verder lezen over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteAlphen aan den Rijn
Postcode2731
Netnummer079 (+3179)
Gemiddelde WOZ-waarde€265.000
OZB-tarief woningen0,102%
Gemiddeld betaalde OZB€270
Rioolheffing€230
Afvalstoffenheffing€278
Totale woonlasten€778
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Benthuizen.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Alphen aan den Rijn. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €283.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €283.000 x 0,102% = €289.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Benthuizen? Je kunt dan bezwaar maken. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Benthuizen precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of ga naar wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Benthuizen. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze documentatie ligt ten grondslag aan de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer woningwaarde

  Weeg af of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om uitspraak te doen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het schema hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€265.0007,7%
2019€246.0006,0%
2018€232.0005,9%
2017€219.0002,3%
2016€214.000-1,4%
2015€217.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Alphen aan den Rijn.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-benthuizen-2731

Woningtaxatie in Benthuizen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Dit bezwaarschrift WOZ Benthuizen komt nog beter over met een taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Benthuizen komt gemiddeld uit rond de €280. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Benthuizen die je mogelijk kunnen helpen met een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals s-Gravenzande, Poeldijk, Ter Heijde, Monster en De Lier.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken als: ligging, bouwjaar, grootte, onderhoudsniveau, type woning, oppervlakte en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Benthuizen. In die rapportage bekijk je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,102% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Benthuizen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €270.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. beschikbare data. De gemeente verwerkt feiten zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de regio. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.alphenaandenrijn.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopgegevens van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Benthuizen?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de vergelijkbare woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Benthuizen heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie