WOZ bezwaar Rijswijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Rijswijk? Hier geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Rijswijk komt elk jaar met een indicatie van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Rijswijk 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In deze tabel verschaffen we een samenvatting van de actuele woonlasten in Rijswijk (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens bekijk je ook informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteRijswijk
Postcode2285
Netnummer0183 (+31183)
Gemiddelde WOZ-waarde€252.000
OZB-tarief woningen0,0932%
Gemiddeld betaalde OZB€234
Rioolheffing€190
Afvalstoffenheffing€387
Totale woonlasten€810
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Rijswijk.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Rijswijk. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €262.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €262.000 x 0,0932% = €244.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Rijswijk? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Rijswijk nu precies werkt.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het samengestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Rijswijk. Doorgaans heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Check huizenprijs

  Bekijk of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen. Ga na of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het WOZ-bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€252.00013,5%
2019€222.0009,9%
2018€202.0005,2%
2017€192.0006,1%
2016€181.0002,8%
2015€176.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Rijswijk.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-rijswijk-2285

Woningtaxatie in Rijswijk

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Rijswijk kan je nog sterker maken met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Rijswijk is ongeveer €210. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de volgende tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Rijswijk die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Leidschendam-Voorburg, Voorschoten, Wassenaar, Katwijk en Noordwijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: grootte, bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, ligging, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Rijswijk. In deze documenten bekijk je de geregistreerde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0932% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Rijswijk. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €234.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald met behulp van openbare data. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: waar staat de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.rijswijk.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Rijswijk?
Het bezwaar maken moet in een periode van 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of deze woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Rijswijk zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie