WOZ bezwaar Velsen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een verwachte marktwaarde van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Velsen? Hier praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Velsen begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ te hoog is dan kan je bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Velsen 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht verstrekken we een samenvatting van de actuele woonlasten in Velsen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteVelsen
Postcode1991
Netnummer023 (+3123)
Gemiddelde WOZ-waarde€291.000
OZB-tarief woningen0,097%
Gemiddeld betaalde OZB€282
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€351
Totale woonlasten€805
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Velsen.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Velsen. De WOZ-waarde bedraagt op €261.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €261.000 x 0,097% = €253.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Velsen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Velsen werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Velsen. Gewoonlijk moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze verslaglegging is een toelichting op de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een taxatierapport. Hiervoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze kan je gratis inzien via wozwaardeloket.nl. Op dit platform vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€291.0009,4%
2019€266.0009,5%
2018€243.0007,0%
2017€227.0003,7%
2016€219.0002,3%
2015€214.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Velsen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-velsen-1991

Woningtaxatie in Velsen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Velsen kan je het beste ondersteunen met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Velsen ligt zo rond de €190. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de volgende tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Velsen die je kunnen adviseren aangaande een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Heemskerk, Beverwijk, Bergen Noord-Holland, Uitgeest en Castricum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woningeigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: type woning, grootte, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, oppervlakte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Velsen. Op dit aanslagbiljet check je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,097% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Velsen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €282.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld d.m.v. openbare data. De gemeente verwerkt kenmerken zoals: ligging van het perceel, de oppervlakte, type woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum rondom je huis. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.velsen.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen, kadastrale gegevens, bouwjaar. In dit taxatieverslag vind je ook verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Velsen?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Velsen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Velsen-Noord
 • WOZ bezwaar IJmuiden
 • WOZ bezwaar Velsen-Zuid
 • WOZ bezwaar Driehuis
 • WOZ bezwaar Velserbroek
 • WOZ bezwaar Santpoort-Noord
 • WOZ bezwaar Santpoort-Zuid
 • Plaats een reactie