WOZ bezwaar Velsen-Zuid

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. De WOZ is: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Velsen-Zuid? Op dit portaal vertellen we je precies wat je moet doen.

 • De gemeente Velsen begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Velsen-Zuid 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het overzicht hieronder geven we een samenvatting van de huidige woonlasten in Velsen-Zuid (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform tref je ook handige informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteVelsen
Postcode1981
Netnummer0255 (+31255)
Gemiddelde WOZ-waarde€291.000
OZB-tarief woningen0,097%
Gemiddeld betaalde OZB€282
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€351
Totale woonlasten€805
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Velsen-Zuid.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Velsen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €278.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 278.000 x 0,097% = €270.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Velsen-Zuid? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In onderstaande stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Velsen-Zuid aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag openen

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Velsen-Zuid. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document ligt ten grondslag aan de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met 1 of meer vergelijkbare woningen. Ga na of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€291.0009,4%
2019€266.0009,5%
2018€243.0007,0%
2017€227.0003,7%
2016€219.0002,3%
2015€214.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Velsen.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-velsen-zuid-1981

Woningtaxatie in Velsen-Zuid

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Velsen-Zuid kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente heeft vastgesteld. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Velsen-Zuid is ongeveer €215. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Velsen-Zuid die betrouwbare service bieden voor een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in IJmuiden, Velsen-Noord, Wijk aan Zee, Egmond-Binnen en Egmond aan den Hoef.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken zoals: onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, ligging, bouwjaar, bijgebouwenen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Velsen-Zuid. In deze documenten bekijk je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (gereed in februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,097% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Velsen-Zuid. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €282.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald aan de hand van data die voorhanden is. Men kijkt naar feiten als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Op het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via de site van de gemeente (www.velsen.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, type object. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van referentieobjecten die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Velsen-Zuid?
Het bezwaar maken moet in een termijn van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de aangehaalde woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Velsen-Zuid kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie