WOZ bezwaar Castricum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Castricum? Hier geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Castricum komt elk jaar met een indicatie van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar aantekenen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Castricum 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? Hieronder check je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Castricum (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteCastricum
Postcode1906
Netnummer0251 (+31251)
Gemiddelde WOZ-waarde€344.000
OZB-tarief woningen0,0882%
Gemiddeld betaalde OZB€303
Rioolheffing€199
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€795
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Castricum.

Rekenvoorbeeld: je hebt een eigen woning in de gemeente Castricum. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €294.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €294.000 x 0,0882% = €259.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Castricum? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Castricum ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Castricum. Waarschijnlijk heb je hier DigiD voor nodig. Het document is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek woningprijs

  Bekijk of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met 1 of meer vergelijkbare woningen. Weeg af of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze groter zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via www.wozwaardeloket.nl. Op die website kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je ziet hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€344.0009,2%
2019€315.00012,9%
2018€279.0004,1%
2017€268.0004,7%
2016€256.0001,6%
2015€252.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Castricum.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-castricum-1906

Woningtaxatie in Castricum

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Castricum kan je goed onderbouwen met een deskundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om gelijk te krijgen. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Castricum ligt rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Lokale taxateurs vergelijken
Hieronder vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Castricum die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Heiloo, Alkmaar, Texel, Den Helder en Hollands Kroon.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: bouwjaar, ligging, type woning, grootte, bijgebouwen, oppervlakte en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Castricum. In deze documenten bekijk je de verwachte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,0882% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Castricum. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €303.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld door middel van beschikbare gegevens. Men kijkt naar zaken zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Je kunt dit rapport aanvragen in het WOZ-loket van de gemeente (www.castricum.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, type object, bouwjaar. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare huizen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Castricum?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Castricum zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Limmen
 • WOZ bezwaar Akersloot
 • WOZ bezwaar de Woude
 • Plaats een reactie