WOZ bezwaar Gauw

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Gebaseerd op deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Gauw? Hier lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Súdwest-Fryslân begroot jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken bij gemeente. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Gauw 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de onderstaande lijst verschaffen we verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Gauw (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde inzien .

ProvincieFriesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
Postcode8627
Netnummer0514 (+31514)
Gemiddelde WOZ-waarde€209.000
OZB-tarief woningen0,1349%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€241
Totale woonlasten€704
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Gauw.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Súdwest-Fryslân. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €242.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 242.000 x 0,1349% = €326.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Gauw? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Gauw werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Gauw. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling marktwaarde

  Ga naar of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de gelegenheid om jou een reactie te geven. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€209.0005,0%
2019€199.0004,7%
2018€190.0004,4%
2017€182.0003,4%
2016€176.0002,3%
2015€172.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-gauw-8627

Woningtaxatie in Gauw

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Gauw kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw huis minder / meer waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Gauw ligt om en nabij de €240. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel check je taxateurs en makelaars in Gauw die je kunnen adviseren aangaande een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Offingawier, Oppenhuizen, Uitwellingerga, Jutrijp en Hommerts.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: bijgebouwen, grootte, oppervlakte, ligging, bouwjaar, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Gauw. In dit document bekijk je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1349% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Gauw. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €281.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt door de gemeente berekend a.d.h.v. beschikbare data. Hiervoor gebruiken ze feiten als: plek van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.sudwestfryslan.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, bijgebouwen, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Gauw?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of deze huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Huizenzoekers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Gauw maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie