WOZ bezwaar Bergen Noord-Holland

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de OZB beschikking en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Bergen Noord-Holland? Hieronder praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Bergen Noord-Holland calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Bergen Noord-Holland 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de volgende tabel vind je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Bergen Noord-Holland (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook meer info vinden over Marktwaarde woning.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteBergen Noord-Holland
Postcode1931
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€440.000
OZB-tarief woningen0,0899%
Gemiddeld betaalde OZB€395
Rioolheffing€265
Afvalstoffenheffing€350
Totale woonlasten€1010
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Bergen Noord-Holland.

Calculatie: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Bergen Noord-Holland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €286.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €286.000 x 0,0899% = €257.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start met de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Bergen Noord-Holland? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Bergen Noord-Holland aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Bergen Noord-Holland. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Weeg af of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met referentiewoningen. Weeg af of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Bijvoorbeeld omdat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een extra taxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Op deze site vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€440.0009,2%
2019€403.0007,8%
2018€374.0005,4%
2017€355.0002,3%
2016€347.0000,3%
2015€346.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Bergen Noord-Holland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-bergen-noord-holland-1931

Woningtaxatie in Bergen Noord-Holland

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Jouw bezwaarschrift WOZ Bergen Noord-Holland kan je extra kracht bijzetten met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Bergen Noord-Holland ligt zo rond de €240. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Bergen Noord-Holland die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Uitgeest, Castricum, Heiloo, Alkmaar en Texel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De waarde van de WOZ bepaalt gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door feiten als: type woning, bijgebouwen, grootte, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Bergen Noord-Holland. In dit document vind je de huidige woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Hierin vind je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0899% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bergen Noord-Holland. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €395.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend op basis van verschillende objectkenmerken. Hiervoor gebruiken ze aspecten zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je inzien via het online loket van de gemeente (www.bergen-nh.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag bekijk je eveneens transactiecijfers van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bergen Noord-Holland?
Het indienen van een bezwaarschrift kan binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en evalueer of de referentie huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Bergen Noord-Holland maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Bergen
 • WOZ bezwaar Bergen aan Zee
 • WOZ bezwaar Schoorl
 • WOZ bezwaar Groet
 • WOZ bezwaar Egmond aan Zee
 • WOZ bezwaar Egmond aan den Hoef
 • WOZ bezwaar Egmond-Binnen
 • Plaats een reactie