WOZ bezwaar Sittard-Geleen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Sittard-Geleen? Hier bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Sittard-Geleen komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Sittard-Geleen 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst geven we een overview van de verschillende woonlasten in Sittard-Geleen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens bekijk je ook informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieLimburg
GemeenteSittard-Geleen
Postcode6153
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€191.000
OZB-tarief woningen0,1966%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€290
Totale woonlasten€850
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Sittard-Geleen.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €237.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €237.000 x 0,1966% = €466.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Sittard-Geleen? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het bijgaande vijfstappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Sittard-Geleen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Sittard-Geleen. Over het algemeen moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de WOZ-waarde.

 3. Check woningprijs

  Weeg af of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woningen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze gerenoveerd zijn of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatierapport is te vinden hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€191.0008,5%
2019€176.0006,0%
2018€166.0004,4%
2017€159.0000,6%
2016€158.0002,6%
2015€154.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Sittard-Geleen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-sittard-geleen-6153

Woningtaxatie in Sittard-Geleen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Sittard-Geleen kan je het beste ondersteunen met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Sittard-Geleen ligt rond de €200. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Sittard-Geleen die jou kunnen ondersteunen met een deskundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Echt-Susteren, Leudal, Roerdalen, Roermond en Nederweert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. onderwerpen als: onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, bouwjaar, type woning, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Sittard-Geleen. In dit document tref je een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1966% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sittard-Geleen. Een gemiddelde woning betaalt €375.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend door middel van openbare data. Men kijkt naar zaken als: ligging, grondoppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via het online loket van de gemeente (www.sittard-geleen.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag vind je ook details van transactiecijfers van nabije woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Sittard-Geleen?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij een bezwaarprocedure starten. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Sittard-Geleen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Born
 • WOZ bezwaar Buchten
 • WOZ bezwaar Holtum
 • WOZ bezwaar Papenhoven
 • WOZ bezwaar Obbicht
 • WOZ bezwaar Grevenbicht
 • WOZ bezwaar Sittard
 • WOZ bezwaar Limbricht
 • WOZ bezwaar Einighausen
 • WOZ bezwaar Guttecoven
 • WOZ bezwaar Munstergeleen
 • WOZ bezwaar Windraak
 • WOZ bezwaar Geleen
 • Plaats een reactie