WOZ bezwaar Windraak

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen Zoals de jaarlijkse OZB maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Windraak? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Sittard-Geleen calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Windraak 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel bekijk je een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Windraak (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze website kan je ook meer info vinden over Wat betekend de WOZ.

ProvincieLimburg
GemeenteSittard-Geleen
Postcode6153
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€191.000
OZB-tarief woningen0,1966%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€290
Totale woonlasten€850
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Windraak.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Sittard-Geleen. De WOZ-waarde ligt op €248.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €248.000 x 0,1966% = €488.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Windraak? Je kunt dan bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Windraak werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het zogenaamde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Windraak. Let op: vaak kan dit alleen met DigiD. Deze verslaglegging bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Evalueer woningprijs

  Controleer of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Check of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Bijvoorbeeld omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Deze bekijk je eenvoudig via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€191.0008,5%
2019€176.0006,0%
2018€166.0004,4%
2017€159.0000,6%
2016€158.0002,6%
2015€154.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Sittard-Geleen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-windraak-6153

Woningtaxatie in Windraak

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Jouw bezwaarschrift WOZ Windraak zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Windraak ligt rond de €235. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de bijgaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Windraak die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Munstergeleen, Guttecoven, Einighausen, Limbricht en Sittard.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte, type woning, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Windraak. In dit document staan de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Hierin vind je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1966% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Windraak. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €375.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde komt tot stand aan de hand van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: ligging, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.sittard-geleen.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Windraak?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en onderzoek of de vergelijkbare huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Windraak kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie