WOZ bezwaar Born

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Aan de hand van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de standaard OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Born? Op deze pagina vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Sittard-Geleen beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Born 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de bijgaande tabel bekijk je een indicatie van de actuele woonlasten in Born op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze website kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieLimburg
GemeenteSittard-Geleen
Postcode6121
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€191.000
OZB-tarief woningen0,1966%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€290
Totale woonlasten€850
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Born.

Rekenvoorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Sittard-Geleen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €236.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €236.000 x 0,1966% = €464.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Born? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Born werkt.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het gemeentelijke aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Born. Doorgaans moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. In sommige gevallen bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het officiële WOZ-waardeloket. Daar is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is voor alle Nederlanders te bekijken. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. Hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€191.0008,5%
2019€176.0006,0%
2018€166.0004,4%
2017€159.0000,6%
2016€158.0002,6%
2015€154.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Sittard-Geleen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-born-6121

Woningtaxatie in Born

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Born komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Born ligt zo rond de €250. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de bijgaande tabel check je taxateurs en makelaars in Born die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Nieuwstadt, Roosteren, Susteren, Sint Joost en Ohé en Laak.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een object op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: type woning, ligging, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Born. In deze aanslag vind je de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Staat de woning op jouw naam? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Daarin staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1966% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Born. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €375.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van openbare data. Men kijkt naar factoren als: de ligging van de woning, grondoppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt rondom je huis. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het belastingloket van de gemeente (www.sittard-geleen.nl). In het taxatieverslag krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bijgebouwen, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopgegevens van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Born?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je kunt aantonen dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Born zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie