WOZ bezwaar Obbicht

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Obbicht? Op wozwaardespecialist.nl kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Sittard-Geleen begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is verstandig om hier scherp op te zijn zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in februari 2024 uitgegeven wordt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Obbicht 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel bekijk je een overzicht met de gemiddelde woonlasten in Obbicht (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina bekijk je ook informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieLimburg
GemeenteSittard-Geleen
Postcode6125
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€191.000
OZB-tarief woningen0,1966%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€290
Totale woonlasten€850
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Obbicht.

Kostenberekening: je woont in een koophuis in de gemeente Sittard-Geleen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €240.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €240.000 x 0,1966% = €472.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Obbicht? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Obbicht uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Obbicht. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit rapport is een toelichting op de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Controle woningwaarde

  Controleer of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Evalueer of deze woonhuizen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit komt doorgaans doordat ze groter zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een extra taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€191.0008,5%
2019€176.0006,0%
2018€166.0004,4%
2017€159.0000,6%
2016€158.0002,6%
2015€154.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Sittard-Geleen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-obbicht-6125

Woningtaxatie in Obbicht

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Het bezwaarschrift WOZ Obbicht kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Obbicht komt gemiddeld uit rond de €250. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Obbicht die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Papenhoven, Holtum, Buchten, Born en Nieuwstadt.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. thema’s zoals: bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, ligging, oppervlakte, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Obbicht. In dit document tref je de huidige woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1966% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Obbicht. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €375.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt bepaald met behulp van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar thema’s als: de ligging van het huis, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je bij de gemeente (www.sittard-geleen.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Obbicht?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Informeer naar het actuele taxatieverslag en controleer of de referentie huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de woningwaarde herziet. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Opmerking: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Obbicht zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie