WOZ bezwaar Sittard

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Sittard? Op deze website lees je praktische info over de regelgeving.

 • De gemeente Sittard-Geleen beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van een huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Je doet er goed aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je denkt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit is privé te regelen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Sittard 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de tabel hieronder vind je een indicatie van de recente woonlasten in Sittard van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook meer info vinden over WOZ heffingen.

ProvincieLimburg
GemeenteSittard-Geleen
Postcode6133
Netnummer046 (+3146)
Gemiddelde WOZ-waarde€191.000
OZB-tarief woningen0,1966%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€290
Totale woonlasten€850
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Sittard.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Sittard-Geleen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €243.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €243.000 x 0,1966% = €478.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Sittard? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Sittard aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het zogenaamde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Sittard. Doorgaans kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Check of de vastgestelde waarde wel realistisch is. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Controleer of deze gebouwen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je 24/7 inzien via wozwaardeloket.nl. Hier kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je vindt daar direct ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€191.0008,5%
2019€176.0006,0%
2018€166.0004,4%
2017€159.0000,6%
2016€158.0002,6%
2015€154.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Sittard-Geleen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-sittard-6133

Woningtaxatie in Sittard

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Het bezwaarschrift WOZ Sittard kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Sittard is ongeveer €220. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Sittard die betrouwbare service bieden voor een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Urmond, Grevenbicht, Obbicht, Papenhoven en Holtum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar kenmerken zoals: type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Sittard. Op dit aanslagbiljet lees je de huidige woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1966% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Sittard. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €375.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand door middel van objectieve criteria. De gemeente verwerkt factoren zoals: de ligging van de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.sittard-geleen.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Sittard?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 45 dagen na ontvangst van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en bekijk of de aangehaalde huizen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden letten vaak extra goed op de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Sittard kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie