WOZ bezwaar Nieuw-Weerdinge

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Nieuw-Weerdinge? Op deze pagina praten we je bij over de regelgeving.

 • De gemeente Emmen komt elk jaar met een indicatie van de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Nieuw-Weerdinge 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In het onderstaande overzicht vind je een indicatie van de recente woonlasten in Nieuw-Weerdinge van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kun je ook verder lezen over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteEmmen
Postcode7831
Netnummer0591 (+31591)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1854%
Gemiddeld betaalde OZB€322
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€796
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Nieuw-Weerdinge.

Calculatie: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Emmen. De WOZ-waarde ligt op €271.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €271.000 x 0,1854% = €502.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Nieuw-Weerdinge? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Nieuw-Weerdinge uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Nieuw-Weerdinge. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document dient als onderbouwing van de waardebepaling.

 3. Controle woningwaarde

  Beoordeel of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of als er sprake is van betonrot.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een professionele woningtaxatie. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde inzien

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Dit kan je 24/7 inzien via website van het WOZ-waardeloket. Met deze zoekfunctie is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het schema hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0008,7%
2018€150.0002,0%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0000,0%
2015€149.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Emmen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-nieuw-weerdinge-7831

Woningtaxatie in Nieuw-Weerdinge

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Nieuw-Weerdinge zal een stuk overtuigender zijn met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nieuw-Weerdinge ligt zo rond de €265. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, deze is maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de tabel hieronder bekijk je taxateurs en makelaars in Nieuw-Weerdinge die je mogelijk kunnen helpen met een deskundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Collendoorn, Rheezerveen, Heemserveen, Diffelen en Rheeze.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten zoals: grootte, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, type woning en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Nieuw-Weerdinge. Op dit aanslagbiljet tref je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daarin staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1854% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuw-Weerdinge. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €322.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde komt tot stand met behulp van data die voorhanden is. Ze onderzoeken aspecten zoals: waar het huis gelegen is, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Zodra je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de online omgeving van de gemeente (www.emmen.nl). In het taxatieverslag vermelden ze relevante details zoals: type object, bouwjaar, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag bekijk je ook verkoopprijzen van soortgelijke woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuw-Weerdinge?
Je dient bezwaar te maken binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de referentie huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: wil je jouw woning te koop zetten? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuw-Weerdinge zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie