WOZ bezwaar Emmer-Compascuum

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar krijg je in de eerste 12 weken van het jaar een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Met behulp van de vastgestelde woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals de OZB beschikking en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Emmer-Compascuum? Op deze website geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Emmen calculeert jaarlijks de verwachte waarde van elk huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is verstandig om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Emmer-Compascuum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bieden we een indicatie van de recente woonlasten in Emmer-Compascuum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Marktwaarde woning.

ProvincieDrenthe
GemeenteEmmen
Postcode7881
Netnummer0591 (+31591)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1854%
Gemiddeld betaalde OZB€322
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€796
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Emmer-Compascuum.

Stel je voor: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Emmen. De WOZ-waarde is vastgesteld op €232.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €232.000 x 0,1854% = €430.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Start met de gratis check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Emmer-Compascuum? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Emmer-Compascuum werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het samengestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Emmer-Compascuum. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek verkoopprijs

  Evalueer of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Beoordeel of deze woonobjecten dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Soms is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Daar vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het opgestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de bijgaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0008,7%
2018€150.0002,0%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0000,0%
2015€149.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Emmen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Maak direct gratis online bezwaar

woz-waarde-emmer-compascuum-7881

Woningtaxatie in Emmer-Compascuum

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Emmer-Compascuum komt nog beter over met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Emmer-Compascuum ligt rond de €195. Neemt de gemeente je verzoek over, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (dit ligt maximaal op €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Emmer-Compascuum die je mogelijk willen helpen aan een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in 2e Valthermond, Valthermond, Exloo, Odoornerveen en Odoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: ligging, type woning, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Emmer-Compascuum. In deze gemeentelijke beschikking check je de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1854% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Emmer-Compascuum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €322.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. openbare data. Ze onderzoeken onderdelen als: ligging, oppervlakte van de kavel, bouwjaar en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.emmen.nl). In het rapport zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, adresgegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Emmer-Compascuum?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je meent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan gelden er andere belangen. Potentiële kopers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Emmer-Compascuum kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie