WOZ bezwaar Roswinkel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Roswinkel? Op wozwaardespecialist.nl lees je praktische info over wat je moet doen.

 • De gemeente Emmen beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Roswinkel 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? Hieronder bekijk je een kostenraming van de gemiddelde woonlasten in Roswinkel op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieDrenthe
GemeenteEmmen
Postcode7895
Netnummer0591 (+31591)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1854%
Gemiddeld betaalde OZB€322
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€796
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Roswinkel.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Emmen. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €239.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €239.000 x 0,1854% = €443.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Roswinkel? Je kunt dan bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Roswinkel nu precies werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je in januari, februari of maart, digitaal en/of per post. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het beknopte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Roswinkel. Meestal kan dit alleen met DigiD. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check woningwaarde

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Beoordeel of deze woonobjecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze veel meer oppervlak hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een professionele woningtaxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de optie om het bezwaar af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via https://www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je treft hier ook het bouwjaar, gebruiksdoel, oppervlakte en de waardes van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het gestandaardiseerde taxatierapport is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het overzicht hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0008,7%
2018€150.0002,0%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0000,0%
2015€149.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Emmen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-roswinkel-7895

Woningtaxatie in Roswinkel

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Roswinkel kan je nog sterker maken met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Roswinkel ligt om en nabij de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Roswinkel die jouw kunnen ondersteunen bij een erkend taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Zwartemeer, Klazienaveen, Klazienaveen-Noord, Erica en Nieuw-Dordrecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: grootte, oppervlakte, bijgebouwen, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Roswinkel. In dit document vind je een indicatie van de woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1854% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Roswinkel. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €322.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van kadastrale data. De gemeente verwerkt feiten zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, bouwjaar en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.emmen.nl). In het taxatieverslag staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen. In dit taxatieverslag bekijk je ook koopsommen van referentieobjecten die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Roswinkel?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Roswinkel kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie