WOZ bezwaar Driel

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een geschatte marktprijs van een woning. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Driel? Hier kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Overbetuwe raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is verstandig om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de WOZ niet juist is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Driel 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In het onderstaande overzicht verschaffen we een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Driel (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieGelderland
GemeenteOverbetuwe
Postcode6665
Netnummer026 (+3126)
Gemiddelde WOZ-waarde€263.000
OZB-tarief woningen0,1009%
Gemiddeld betaalde OZB€265
Rioolheffing€86
Afvalstoffenheffing€245
Totale woonlasten€595
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Driel.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Overbetuwe. De WOZ-waarde bedraagt op €282.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €282.000 x 0,1009% = €285.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Driel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Driel nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beschikbare taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Driel. Meestal kan dit alleen met DigiD. Het document is de basis van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Check of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het maken van het bezwaar moet je zo snel mogelijk doen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€263.0006,5%
2019€247.0005,1%
2018€235.0002,2%
2017€230.0002,7%
2016€224.000-1,8%
2015€228.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Overbetuwe.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-driel-6665

Woningtaxatie in Driel

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Driel zal een stuk overtuigender zijn met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Driel ligt rond de €230. Word je in het gelijk gesteld, en wordt de waarde verminderd? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Driel die je mogelijk kunnen helpen met een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Lent, Elst, Wamel, Beneden-Leeuwen en Boven-Leeuwen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door factoren als: ligging, grootte, onderhoudsniveau, oppervlakte, type woning, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Driel. In deze aanslag check je een indicatie van de woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1009% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Driel. Een gemiddelde woning betaalt €265.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand d.m.v. verschillende objectkenmerken. Er wordt ingezoomd op aspecten als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Als je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.overbetuwe.nl). In het rapport staan belangrijke gegevens zoals: oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, kadastrale gegevens, type object, adresgegevens, bouwjaar. In het taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare huizen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Driel?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 1,5 maand na ontvangst van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en onderzoek of deze woningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Driel zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie