WOZ bezwaar Weiteveen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Weiteveen? Op deze website bieden wij meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Emmen maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is essentieel om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Weiteveen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? Hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Weiteveen van een meerpersoonshuishouden. Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieDrenthe
GemeenteEmmen
Postcode7766
Netnummer0524 (+31524)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1854%
Gemiddeld betaalde OZB€322
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€796
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Weiteveen.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Emmen. De WOZ-waarde bedraagt op €249.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €249.000 x 0,1854% = €462.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Weiteveen? Je kunt een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Weiteveen werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Weiteveen. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit verslag bevat kenmerken die van belang zijn voor de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check woningwaarde

  Beoordeel of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze huizen ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze heel andere kenmerken hebben. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Bezwaar maken

  Het maken van het bezwaar dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een recent taxatierapport. Voor het gemak adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. In sommige gevallen is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de tabel hieronder is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0008,7%
2018€150.0002,0%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0000,0%
2015€149.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Emmen.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-weiteveen-7766

Woningtaxatie in Weiteveen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Weiteveen kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Weiteveen ligt zo rond de €195. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het schema hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Weiteveen die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Zandpol, Schoonebeek, Stieltjeskanaal, Dalerveen en Wachtum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren als: type woning, grootte, ligging, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Weiteveen. In dit document staan de huidige woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Ook gebruik je dit voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (gereed in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1854% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Weiteveen. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €322.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt door de gemeente berekend d.m.v. beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze thema’s zoals: ligging, woonoppervlakte, onderhoudsniveau en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Zodra je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.emmen.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: adresgegevens, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je ook details van verkoopprijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Weiteveen?
Het indienen van het bezwaar moet in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of de woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Let goed op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Weiteveen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie