WOZ bezwaar Amstelveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een schatting van de waarde van jouw huis. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend Zoals de jaarlijkse OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Amstelveen? Hieronder praten we je bij over welke opties je hebt.

 • De gemeente Amstelveen maakt elk jaar een schatting van de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Amstelveen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In deze tabel check je een indicatie van de recente woonlasten in Amstelveen (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteAmstelveen
Postcode1186
Netnummer020 (+3120)
Gemiddelde WOZ-waarde€427.000
OZB-tarief woningen0,0653%
Gemiddeld betaalde OZB€279
Rioolheffing€204
Afvalstoffenheffing€274
Totale woonlasten€756
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Amstelveen.

Stel: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Amstelveen. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €274.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €274.000 x 0,0653% = €179.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Amstelveen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Amstelveen uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Amstelveen. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Deze verslaglegging draagt bij aan de berekening van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Ga na of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Kom met overtuigend bewijs zoals een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Soms bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag van de overheid kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het schema hieronder vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€427.0009,5%
2019€390.00013,7%
2018€343.00015,5%
2017€297.00013,4%
2016€262.000-2,6%
2015€269.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Amstelveen.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-amstelveen-1186

Woningtaxatie in Amstelveen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Amstelveen komt nog beter over met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie heb je serieus kans om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente stelt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Amstelveen komt gemiddeld uit rond de €240. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de waarde verminderd? Soms heb je recht op een vergoeding (maximaal €242).

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Amstelveen die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Waterland, Edam-Volendam, Landsmeer, Diemen en Amsterdam.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van aspecten zoals: grootte, ligging, oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Amstelveen. In deze documenten staan de huidige woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verstuurd in februari). Je vindt daarin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0653% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Amstelveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €279.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld op basis van beschikbare gegevens. Er wordt ingezoomd op aspecten als: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Als je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien via de site van de gemeente (www.amstelveen.nl). In het taxatieverslag zijn diverse zaken opgenomen zoals: grootte van het pand, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Amstelveen?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en ga na of de referentie huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je denkt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Geïnteresseerden checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Amstelveen maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie