WOZ bezwaar Ridderkerk

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Ridderkerk? Op deze website vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Ridderkerk begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Ridderkerk 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel geven we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Ridderkerk waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit platform kun je ook verder lezen over Wat betekend de WOZ.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteRidderkerk
Postcode2985
Netnummer0180 (+31180)
Gemiddelde WOZ-waarde€238.000
OZB-tarief woningen0,1184%
Gemiddeld betaalde OZB€281
Rioolheffing€163
Afvalstoffenheffing€304
Totale woonlasten€747
Tabel met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ridderkerk.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Ridderkerk. De WOZ-waarde ligt op €250.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €250.000 x 0,1184% = €296.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Ridderkerk? Dan kan je formeel bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Ridderkerk uitgevoerd kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het opgestelde taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Ridderkerk. Over het algemeen is een DigiD account vereist. Dit rapport is de basis van de WOZ-waarde.

 3. Evalueer woningwaarde

  Beoordeel of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze woonobjecten ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze veel meer oppervlak hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een alternatieve taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om te reageren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€238.00011,2%
2019€214.0009,2%
2018€196.0003,7%
2017€189.0001,1%
2016€187.0001,6%
2015€184.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Ridderkerk.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ridderkerk-2985

Woningtaxatie in Ridderkerk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Ridderkerk kan je extra kracht bijzetten met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Ridderkerk bedraagt circa €280. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In het onderstaande overzicht verstrekken we taxateurs en makelaars in Ridderkerk die je mogelijk willen helpen aan een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Alblasserdam, Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel, Krimpenerwaard en Gouda.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: bouwjaar, oppervlakte, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, ligging en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Ridderkerk. In dit document vind je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1184% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ridderkerk. Een gemiddelde woning betaalt €281.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde komt tot stand aan de hand van objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze kenmerken als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de correcte woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je een WOZ-beschikking hebt ontvangen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je in het WOZ-loket van de gemeente (www.ridderkerk.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag tref je daarbij ook verkooptransacties van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ridderkerk?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een termijn van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en onderzoek of de getoonde huizen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde lager wordt ingeschat. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Niet vergeten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ridderkerk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie