WOZ bezwaar Schoonebeek

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je in de eerste 12 weken van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Schoonebeek? Hier vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Emmen maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van een object.
 • Middels deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier goed naar te kijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Schoonebeek 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? Hieronder bekijk je een indicatie van de hedendaagse woonlasten in Schoonebeek (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina is er meer info te vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieDrenthe
GemeenteEmmen
Postcode7761
Netnummer0524 (+31524)
Gemiddelde WOZ-waarde€174.000
OZB-tarief woningen0,1854%
Gemiddeld betaalde OZB€322
Rioolheffing€172
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€796
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Schoonebeek.

Kostenberekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Emmen. De WOZ-waarde bedraagt op €247.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €247.000 x 0,1854% = €458.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Schoonebeek? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Schoonebeek uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de WOZ al geregistreerd staat. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het basis-taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Schoonebeek. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit verslag is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Analyseer huizenprijs

  Bekijk of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het indienen van het bezwaar moet je binnen 6 weken doen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitspraak van de gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport is te vinden hoe deze waardes zijn berekend. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. Hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€174.0006,7%
2019€163.0008,7%
2018€150.0002,0%
2017€147.000-1,3%
2016€149.0000,0%
2015€149.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Emmen.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-schoonebeek-7761

Woningtaxatie in Schoonebeek

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Schoonebeek komt nog beter over met een deskundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om gelijk te krijgen. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Schoonebeek is ongeveer €205. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (dit ligt maximaal op €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Schoonebeek die betrouwbare service bieden voor een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Stieltjeskanaal, Dalerveen, Wachtum, Dalerpeel en Dalen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis in Nederland krijgt elk jaar een nieuwe waardering toegestuurd. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. feiten zoals: type woning, ligging, grootte, oppervlakte, bijgebouwen, bouwjaar en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Schoonebeek. In deze gemeentelijke beschikking check je de vastgestelde woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (verstuurd in februari). Je treft hierin onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1854% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Schoonebeek. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €322.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt opgesteld aan de hand van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt thema’s zoals: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen in de omgeving. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.emmen.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, bijgebouwen, type object, adresgegevens, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Schoonebeek?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en analyseer of de getoonde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Schoonebeek kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie