WOZ bezwaar Zuidplas

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Aan de hand van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals het OZB tarief en het eigenwoningforfait voor de IB. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Zuidplas? Op deze pagina praten we je bij over hoe dit werkt.

 • De gemeente Zuidplas beoordeelt elk jaar opnieuw de marktwaarde van het woonhuis.
 • Op basis van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is essentieel om dit te checken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij hiertegen bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zuidplas 2024

Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de bijgaande tabel vind je een overview van de gemiddelde woonlasten in Zuidplas waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook meer info vinden over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieGroningen
GemeenteZuidplas
Postcode2761
Netnummer0594 (+31594)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1074%
Gemiddeld betaalde OZB€317
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€839
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zuidplas.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Zuidplas. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €282.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €282.000 x 0,1074% = €303.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Zuidplas? Dan kan je formeel bezwaar maken. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zuidplas nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Zuidplas. Waarschijnlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Analyseer woningwaarde

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Ga na of deze woonruimtes vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Onder andere doordat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het oneens? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op deze site kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het gemeentelijke taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.00010,4%
2019€268.00011,7%
2018€240.0005,3%
2017€228.0001,8%
2016€224.0000,9%
2015€222.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Zuidplas.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-zuidplas-2761

Woningtaxatie in Zuidplas

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Het bezwaarschrift WOZ Zuidplas zal een stuk overtuigender zijn met een officieel taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Zuidplas bedraagt circa €185. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In deze tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Zuidplas die professionele hulp bieden bij een deskundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Waddinxveen, Zoetermeer, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp en Midden-Delfland.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar zaken zoals: onderhoudsniveau, bijgebouwen, bouwjaar, ligging, grootte, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Zuidplas. In die rapportage check je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. De beschikking speelt ook een rol bij het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Heb jij een woning of stuk grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Daar tref je de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1074% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zuidplas. Een gemiddelde woning betaalt €317.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
Deze waarde wordt berekend d.m.v. openbare data. Men kijkt naar onderwerpen zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, het soort woning en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum in de wijk. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.zuidplas.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van vergelijkbare huizen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zuidplas?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en controleer of de vergelijkbare woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Disclaimer: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Potentiële kopers kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zuidplas heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Moordrecht
 • WOZ bezwaar Nieuwerkerk aan den IJssel
 • WOZ bezwaar Moerkapelle
 • WOZ bezwaar Zevenhuizen
 • Plaats een reactie