WOZ bezwaar Moerkapelle

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je rond januari, februari en maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Moerkapelle? Op deze website praten we je bij over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Zuidplas begroot jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • A.d.h.v. de huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Moerkapelle 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In deze tabel tref je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Moerkapelle (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op deze pagina is er meer info te vinden over WOZ-waarde vragen.

ProvincieGroningen
GemeenteZuidplas
Postcode2751
Netnummer079 (+3179)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1074%
Gemiddeld betaalde OZB€317
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€839
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Moerkapelle.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Zuidplas. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €285.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €285.000 x 0,1074% = €306.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Moerkapelle? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Moerkapelle nu precies werkt.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Moerkapelle. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de waardebepaling.

 3. Check marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze gemoderniseerd zijn of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het oneens? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Met deze zoekfunctie kun je elke woning opzoeken. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In deze tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.00010,4%
2019€268.00011,7%
2018€240.0005,3%
2017€228.0001,8%
2016€224.0000,9%
2015€222.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Zuidplas.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-moerkapelle-2751

Woningtaxatie in Moerkapelle

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Moerkapelle komt nog beter over met een uitgebreid taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat de woning minder waard is dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Moerkapelle ligt rond de €245. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, echter tot maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Moerkapelle die je kunnen helpen aan een deskundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Gelderswoude, Benthuizen, s-Gravenzande, Poeldijk en Ter Heijde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen zoals: bijgebouwen, ligging, type woning, grootte, oppervlakte, bouwjaar en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Moerkapelle. In deze aanslag vind je de ingeschatte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook het waterschap gebruikt deze gegeven. De beschikking speelt ook een rol bij de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1074% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Moerkapelle. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €317.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. beschikbare gegevens. De gemeente verwerkt zaken zoals: plek van de woning, grondoppervlakte, het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de omgeving. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van actuele woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden bij de gemeente (www.zuidplas.nl). In het rapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens. In dit taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Moerkapelle?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of deze huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je het vermoeden hebt dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan moet je extra goed nadenken. Potentiële kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Moerkapelle kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie