WOZ bezwaar Waddinxveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ wordt bedoeld: een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Waddinxveen? Op deze pagina geven we inzicht in de te nemen stappen.

 • De gemeente Waddinxveen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na datum van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Waddinxveen 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder check je duidelijke info over de recente woonlasten in Waddinxveen (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal tref je ook handige informatie over Bezwaarbrief WOZ-waarde .

ProvincieZuid-Holland
GemeenteWaddinxveen
Postcode2742
Netnummer0182 (+31182)
Gemiddelde WOZ-waarde€258.000
OZB-tarief woningen0,1204%
Gemiddeld betaalde OZB€310
Rioolheffing€182
Afvalstoffenheffing€328
Totale woonlasten€820
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Waddinxveen.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Waddinxveen. De WOZ-waarde bedraagt op €285.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €285.000 x 0,1204% = €343.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Waddinxveen? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het 5-stappenplan hieronder duiden we hoe WOZ aanvechten in Waddinxveen ingediend kan worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te zien of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Waddinxveen. Over het algemeen heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Bekijk of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met vergelijkbare woningen. Weeg af of deze woningen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Bijvoorbeeld omdat ze veel meer oppervlak hebben of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een compleet taxatierapport. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via website van het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt meer precies omschreven hoe de waarde precies bepaald is. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In de tabel hieronder vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€258.00011,2%
2019€232.0007,9%
2018€215.0004,9%
2017€205.0001,5%
2016€202.000-0,5%
2015€203.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Waddinxveen.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-waddinxveen-2742

Woningtaxatie in Waddinxveen

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Dit bezwaarschrift WOZ Waddinxveen komt nog beter over met een taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Waddinxveen komt gemiddeld uit rond de €215. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs vergelijken
In deze tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Waddinxveen die jou kunnen ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Zoetermeer, Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland en Delft.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk huis krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderwerpen zoals: bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, ligging, type woning, bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Waddinxveen. Op dit aanslagbiljet staan de geregistreerde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij zelf een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (verzonden rond februari). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1204% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Waddinxveen. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €310.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. kadastrale data. Ze onderzoeken factoren als: de ligging van het huis, hoe groot de woning is (oppervlakte), onderhoudsniveau en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.waddinxveen.nl). In het taxatierapport zijn allerlei zaken zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, kadastrale gegevens, adresgegevens, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je tevens transactiecijfers van soortgelijke woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Waddinxveen?
Je dient bezwaar te maken binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan spelen er meer belangen. Potentiële kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Waddinxveen zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie