WOZ bezwaar Dalen

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters ontvangen in de eerste 3 maanden van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een prijsverwachting van de waarde van een huis. Aan de hand van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait voor de IB. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en zou je graag bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Dalen? Hieronder geven we inzicht in welke opties je hebt.

 • De gemeente Coevorden raamt ieder jaar de marktprijs van een gebouw.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt de hoogte van verschillende belastingen bepaald.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Dalen 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de tarieven van de gemeentelijke belastingen? In de bijgaande tabel verstrekken we een samenvatting van de recente woonlasten in Dalen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarbij bekijk je ook informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieDrenthe
GemeenteCoevorden
Postcode7751
Netnummer0524 (+31524)
Gemiddelde WOZ-waarde€211.000
OZB-tarief woningen0,1797%
Gemiddeld betaalde OZB€378
Rioolheffing€197
Afvalstoffenheffing€288
Totale woonlasten€862
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Dalen.

Stel: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Coevorden. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €242.000. De onroerendezaakbelasting bedraagt dan €242.000 x 0,1797% = €435.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Dalen? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Dalen uitgevoerd kan worden.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je aan het begin van elk jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beschikbare taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Dalen. Let op: vaak is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktprijs

  Bekijk of de waarde correct is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woonruimtes ook echt vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dit kan zijn omdat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een alternatieve taxatie. Hiervoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit dan bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De marktwaarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de bijgaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€211.0007,1%
2019€197.0002,6%
2018€192.0001,6%
2017€189.0002,2%
2016€185.000-1,1%
2015€187.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Coevorden.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-dalen-7751

Woningtaxatie in Dalen

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Dalen kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De investering van een WOZ-taxatierapport in Dalen ligt om en nabij de €270. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de volgende tabel verstrekken we taxateurs en makelaars in Dalen die professionele hulp bieden bij een erkend taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Vinkenbuurt, Witharen, Stegeren, Beerze en Arriën.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huiseigenaar ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door onderwerpen als: grootte, onderhoudsniveau, type woning, bouwjaar, oppervlakte, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Dalen. In dit document vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Bezit jij een woning? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). In deze aanslag staat de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1797% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Dalen. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €378.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde komt tot stand d.m.v. openbare data. Zo wordt er gekeken naar zaken zoals: ligging van het perceel, grondoppervlakte van het perceel, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.coevorden.nl). In dit document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook prijzen van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Dalen?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je extra goed nadenken. Kopers kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Dalen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie