WOZ bezwaar Zoetermeer

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je rond januari, februari en maart de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar het wordt ook gebruikt voor de waterschapsbelasting en het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Zoetermeer? Hieronder vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Zoetermeer begroot jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Middels deze huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Het is dus slim om deze aanslag goed door te nemen zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Zoetermeer 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In het onderstaande overzicht vind je een overview van de gemiddelde woonlasten in Zoetermeer op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieZuid-Holland
GemeenteZoetermeer
Postcode2722
Netnummer079 (+3179)
Gemiddelde WOZ-waarde€243.000
OZB-tarief woningen0,1538%
Gemiddeld betaalde OZB€372
Rioolheffing€109
Afvalstoffenheffing€285
Totale woonlasten€766
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zoetermeer.

Berekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Zoetermeer. De WOZ-waarde bedraagt op €289.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €289.000 x 0,1538% = €444.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis waardescan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Zoetermeer? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In onderstaande stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Zoetermeer precies in z’n werk gaat.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om in te zien of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Zoetermeer. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Dit stuk is de basis van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer woningprijs

  Ga naar of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan referentiewoningen. Ga na of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken moet je zo snel mogelijk doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Vaak is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Reactie gemeente afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het gemeentelijke taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€243.00010,5%
2019€220.00010,0%
2018€200.0004,7%
2017€191.0002,7%
2016€186.0001,1%
2015€184.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Zoetermeer.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-zoetermeer-2722

Woningtaxatie in Zoetermeer

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Jouw bezwaarschrift WOZ Zoetermeer kan je extra kracht bijzetten met een deskundig taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Zoetermeer is ongeveer €200. Geeft de gemeente gehoor, en gaat de waarde omlaag? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Zoetermeer die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Midden-Delfland, Delft en Den Haag.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De waarde van de WOZ bepaalt de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken als: oppervlakte, ligging, grootte, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Zoetermeer. In deze documenten check je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (gereed in februari). Je treft hierin de OZB-heffing (totale kosten). In 2024 betaal je 0,1538% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zoetermeer. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €372.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt bepaald aan de hand van verschillende objectkenmerken. Zo wordt er gekeken naar aspecten als: de ligging van het huis, de oppervlakte, onderhoudsstaat en verkoopcijfers van woningen in de buurt in de wijk. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je downloaden via het belastingloket van de gemeente (www.zoetermeer.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, type object, bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van gelijkwaardige woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Zoetermeer?
Het maken van bezwaar is mogelijk in een termijn van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en check of de aangehaalde huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Zoetermeer maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie