WOZ bezwaar Nieuwerkerk aan den IJssel

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een geschatte marktprijs van een woning. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals met name de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de waarde van het huis te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Nieuwerkerk aan den IJssel? Hier bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Zuidplas begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Het is verstandig om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Nieuwerkerk aan den IJssel 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel geven we een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Nieuwerkerk aan den IJssel (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGroningen
GemeenteZuidplas
Postcode2911
Netnummer0180 (+31180)
Gemiddelde WOZ-waarde€296.000
OZB-tarief woningen0,1074%
Gemiddeld betaalde OZB€317
Rioolheffing€229
Afvalstoffenheffing€293
Totale woonlasten€839
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Zuidplas. De WOZ-waarde is vastgesteld op €231.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €231.000 x 0,1074% = €248.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis WOZ-check en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Nieuwerkerk aan den IJssel? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Nieuwerkerk aan den IJssel uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het eenvoudige taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Nieuwerkerk aan den IJssel. Gewoonlijk kan dit alleen met DigiD. Het document bevat kenmerken die van belang zijn voor de geregistreerde woningwaarde.

 3. Onderzoek marktwaarde

  Beoordeel of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Check of deze huizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een onderbouwd taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de gelegenheid om jou een reactie te geven. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€296.00010,4%
2019€268.00011,7%
2018€240.0005,3%
2017€228.0001,8%
2016€224.0000,9%
2015€222.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Zuidplas.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-nieuwerkerk-aan-den-ijssel-2911

Woningtaxatie in Nieuwerkerk aan den IJssel

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Nieuwerkerk aan den IJssel kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Nieuwerkerk aan den IJssel ligt rond de €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande lijst verstrekken we taxateurs en makelaars in Nieuwerkerk aan den IJssel die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Schoonhoven, Ammerstol, Bergambacht, Vlist en Haastrecht.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten als: type woning, bijgebouwen, oppervlakte, onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte en referentiewoningen die recent zijn verkocht.

Wat is een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Nieuwerkerk aan den IJssel. In dit document tref je de actuele woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Heb jij een woning in bezit? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1074% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Nieuwerkerk aan den IJssel. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €317.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
Deze waarde wordt berekend op basis van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar onderdelen zoals: ligging van het perceel, hoe groot de woning is (oppervlakte), het soort woning en 1 of meer vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.zuidplas.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object. In dit taxatieverslag vind je ook een overzicht met prijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Nieuwerkerk aan den IJssel?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 30 werkdagen na de datum van het aanslagbiljet. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de vergelijkbare woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Aandachtspunt: ga je jouw woning verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Geïnteresseerden kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Nieuwerkerk aan den IJssel maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie