WOZ bezwaar Wijnandsrade

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. Onder WOZ verstaan we: een geschatte marktprijs van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals met name de OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Wijnandsrade? Hier kan je aan de slag met handige info over wat je moet doen.

 • De gemeente Beekdaelen komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om hiervan op de hoogte te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Wijnandsrade 2024

Aan het begin van het jaar krijg je de welbekende WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? Hieronder verschaffen we duidelijke info over de verschillende woonlasten in Wijnandsrade (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieLimburg
GemeenteBeekdaelen
Postcode6363
Netnummer045 (+3145)
Gemiddelde WOZ-waarde€228.000
OZB-tarief woningen0,147%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€305
Afvalstoffenheffing€282
Totale woonlasten€922
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Wijnandsrade.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Beekdaelen. De WOZ-waarde bedraagt op €294.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €294.000 x 0,147% = €432.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Wijnandsrade? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Wijnandsrade aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet krijg je aan het begin van het jaar. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Wijnandsrade. Vermoedelijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit verslag is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Beoordeling verkoopprijs

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar onderbouwt de waardering met vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Controleer of deze woonhuizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je zo snel mogelijk doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgebreide taxatie. Om direct vandaag aan de slag te gaan raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Vaak kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket van de overheid. Hier vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je ziet hier ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het opgestelde taxatieverslag staat hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vergelijk je de gemiddelde woningwaardes van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€228.0008,6%
2019€210.000
2018
2017
2016
2015
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Beekdaelen.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-wijnandsrade-6363

Woningtaxatie in Wijnandsrade

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Wijnandsrade kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Wijnandsrade ligt rond de €225. Geeft de gemeente gehoor, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Vind een taxateur in de buurt
In de volgende tabel vergelijk je taxateurs en makelaars in Wijnandsrade die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Nuth, Baneheide, Bocholtz, Klimmen en Walem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke huizenbezitter ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van zaken als: ligging, oppervlakte, bouwjaar, type woning, bijgebouwen, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Wijnandsrade. In dit document lees je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wanneer is er de OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Daar tref je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,147% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wijnandsrade. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €335.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt bepaald met behulp van beschikbare data. De gemeente verwerkt thema’s zoals: plek van de woning, oppervlakte van de kavel, type woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de nabije omgeving. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.beekdaelen.nl). In het document krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; adresgegevens, bouwjaar, bijgebouwen, type object, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel. In zo’n taxatieverslag bekijk je eveneens koopsommen van soortgelijke woningen die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Wijnandsrade?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een termijn van 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en beoordeel of de referentiewoningen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de waarde lager wordt ingeschat. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Kopers hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Wijnandsrade zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie