WOZ bezwaar Lichtenvoorde

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een schatting van de waarde van jouw huis. Door gebruik te maken van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Lichtenvoorde? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Oost Gelre maakt elk jaar een schatting van de marktwaarde van het woonhuis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om hier goed naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt dit zelf doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Lichtenvoorde 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder verschaffen we een overview van de verschillende woonlasten in Lichtenvoorde (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal lees je ook meer informatie over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieGelderland
GemeenteOost Gelre
Postcode7131
Netnummer0544 (+31544)
Gemiddelde WOZ-waarde€225.000
OZB-tarief woningen0,136%
Gemiddeld betaalde OZB€306
Rioolheffing€162
Afvalstoffenheffing€201
Totale woonlasten€669
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Lichtenvoorde.

Rekenvoorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Oost Gelre. De WOZ-waarde ligt op €245.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €245.000 x 0,136% = €333.

Zonder kosten bezwaar maken tegen de WOZ?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Lichtenvoorde? Dan kan je formeel bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het 5-stappenplan hieronder leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Lichtenvoorde aangevlogen dient te worden.

Een lagere WOZ-waarde bedingen in 5 stappen

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je opgestuurd in de eerste 12 weken van het jaar. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de WOZ al geregistreerd staat. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het basis-taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Lichtenvoorde. Vermoedelijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Het document dient als onderbouwing van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Onderzoek marktprijs

  Controleer of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar vergelijkt jouw huis met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Dit kan zijn omdat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of wanneer jij veel last hebt van geluidsoverlast.

 4. Bezwaar maken

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Daarvoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Soms kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde inzien

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In het schema hieronder kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€225.0005,1%
2019€214.0004,4%
2018€205.0002,5%
2017€200.0001,0%
2016€198.000-2,9%
2015€204.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Oost Gelre.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-lichtenvoorde-7131

Woningtaxatie in Lichtenvoorde

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Lichtenvoorde kan je nog sterker maken met een taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Lichtenvoorde ligt om en nabij de €250. Neemt de gemeente je verzoek over, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel check je taxateurs en makelaars in Lichtenvoorde die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Check ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Bredevoort, Winterswijk Corle, Winterswijk Brinkheurne, Winterswijk Henxel en Winterswijk Miste.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

Wat is de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De waarde van de WOZ bepaalt berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van een woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door feiten zoals: onderhoudsniveau, ligging, oppervlakte, grootte, type woning, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Lichtenvoorde. In deze gemeentelijke beschikking staan een indicatie van de woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,136% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Lichtenvoorde. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €306.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld op basis van openbare data. Er wordt ingezoomd op onderwerpen als: plek van de woning, de inhoud van de woning, het soort woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de wijk. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van betrouwbare woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Op het moment dat je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.oostgelre.nl). In het rapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, bijgebouwen, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopprijzen van vergelijkbare huizen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Lichtenvoorde?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en check of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit kan ervoor zorgen dat de gemeente de waarde bijstelt. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Lichtenvoorde kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie