WOZ bezwaar Heide

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in januari, februari of maart een nieuwe WOZ-beschikking. Met WOZ bedoelen we een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de standaard OZB en het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Heide? Op dit portaal lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Venray maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is dus slim om hier scherp op te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Dit is privé te regelen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Heide 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het onderstaande overzicht tref je een overview van de actuele woonlasten in Heide (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Op dit platform lees je ook meer informatie over Wat betekend de WOZ.

ProvincieLimburg
GemeenteVenray
Postcode5812
Netnummer0478 (+31478)
Gemiddelde WOZ-waarde€236.000
OZB-tarief woningen0,1427%
Gemiddeld betaalde OZB€335
Rioolheffing€224
Afvalstoffenheffing€195
Totale woonlasten€754
Figuur met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Heide.

Kostenberekening: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Venray. De WOZ-waarde bedraagt op €262.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €262.000 x 0,1427% = €374.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Heide? Je kunt een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen duiden we hoe WOZ aanvechten in Heide werkt.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. De beschikking bekijken

  Het gemeentelijke aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of het al bekend is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Heide. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningprijs

  Evalueer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar referentiewoningen. Controleer of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via wozwaardeloket.nl. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je checkt hier bovendien de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De marktwaarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waarde zijn afgeleid. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€236.0005,8%
2019€223.0003,2%
2018€216.0004,3%
2017€207.0000,5%
2016€206.000-1,0%
2015€208.000
Actuele WOZ-waardes in de gemeente Venray.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-heide-5812

Woningtaxatie in Heide

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Heide kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie heb je serieus kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Heide ligt om en nabij de €190. Word je in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, maar een plafond van €242.

Taxateurs in de regio vergelijken
In de onderstaande lijst zoek je naar taxateurs en makelaars in Heide die betrouwbare service bieden voor een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Op deze site vind je ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Castenray, Leunen, Oirlo, Meijel en Griendtsveen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen (FAQ) en antwoorden

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk huis in Nederland krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. factoren zoals: oppervlakte, bijgebouwen, grootte, onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Heide. In deze gemeentelijke beschikking lees je de vastgestelde woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), en ook de afvalstoffenheffing, rioolheffing en ledigingen van de container. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1427% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Heide. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €335.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt door de gemeente berekend aan de hand van openbare data. Ze onderzoeken aspecten als: waar staat de woning, woonoppervlakte, type woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de wijk. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van geverifieerde woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.venray.nl). In het rapport beschrijven ze actuele gegeven als: kadastrale gegevens, bijgebouwen, adresgegevens, type object, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand. In zo’n taxatieverslag vind je ook prijzen van vergelijkbare huizen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Heide?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en onderzoek of de referentiewoningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken bij gemeente. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Je betaalt dan minder OZB en andere (gemeentelijke) belastingen. Aandachtspunt: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Heide zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie