WOZ bezwaar Jellum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een inschatting van de waarde van jouw woning. Door gebruik te maken van deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Jellum? Op deze pagina bieden wij meer informatie over hoe dit werkt.

 • De gemeente Leeuwarden begroot jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs zullen de gemeentelijke heffingen worden berekend.
 • Het is dus slim om de aanslag kritisch te bekijken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Doorgaans kan dit op no-cure-no-pay basis.

WOZ waarde Jellum 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In deze tabel bieden we een overview van de hedendaagse woonlasten in Jellum (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Tevens lees je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieFriesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode9026
Netnummer058 (+3158)
Gemiddelde WOZ-waarde€170.000
OZB-tarief woningen0,1418%
Gemiddeld betaalde OZB€240
Rioolheffing€174
Afvalstoffenheffing€325
Totale woonlasten€739
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Jellum.

Voorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Leeuwarden. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €296.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €296.000 x 0,1418% = €420.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Jellum? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Jellum aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Onderzoek de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de WOZ al geregistreerd staat. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag downloaden

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Jellum. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie is feitelijk een onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Ga naar of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze significant verschillen. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente dien je binnen 6 weken te doen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een onderbouwd taxatierapport. Voor het gemak kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Je gemeente heeft t/m het einde van het desbetreffende jaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via www.wozwaardeloket.nl. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je treft hier ook kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het samengestelde taxatieverslag kun je vinden op welke manier deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de onderstaande tabel vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€170.0009,0%
2019€156.0009,1%
2018€143.0003,6%
2017€138.0004,5%
2016€132.0000,8%
2015€131.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Leeuwarden.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-jellum-9026

Woningtaxatie in Jellum

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Je hebt dan de optie om bezwaar aan te tekenen. Dit bezwaarschrift WOZ Jellum kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Dit is namelijk een betrouwbare analyse de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Jellum ligt om en nabij de €270. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (maximaal €242).

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Jellum die jou kunnen ondersteunen met een taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Bears, Weidum, Jorwert, Mantgum en Easterwierrum.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke huizenbezitter krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. Deze WOZ-waarde geldt als input voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van je huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: bouwjaar, ligging, grootte, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Jellum. In deze aanslag vind je de geregistreerde woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij een woning in bezit? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1418% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Jellum. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €240.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. objectieve criteria. Hiervoor gebruiken ze zaken zoals: de ligging van de woning, grondoppervlakte van het perceel, type woning en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen rondom je huis. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de correcte woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken via het belastingloket van de gemeente (www.leeuwarden.nl). In het rapport zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopcijfers van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Jellum?
Het bezwaar maken moet in een periode van 6 weken na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Download het taxatieverslag direct en beoordeel of de getoonde woningen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je meent dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. De gemeentelijke belasting kan zo een stuk lager uitpakken. Goed om te weten: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Investeerders kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Jellum heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie