WOZ bezwaar Aalten

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals natuurlijk de OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en heb je plannen voor een bezwaar tegen de WOZ-waarde in Aalten? Hieronder vertellen we je precies de regelgeving.

 • De gemeente Aalten calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Aan de hand van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Aalten 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? Hieronder tref je verschillende gegevens van de gemiddelde woonlasten in Aalten (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieGelderland
GemeenteAalten
Postcode7121
Netnummer0543 (+31543)
Gemiddelde WOZ-waarde€220.000
OZB-tarief woningen0,125%
Gemiddeld betaalde OZB€274
Rioolheffing€185
Afvalstoffenheffing€113
Totale woonlasten€573
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Aalten.

Stel: je hebt een eigen woning in de gemeente Aalten. De WOZ-waarde ligt op €283.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €283.000 x 0,125% = €354.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Aalten? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het volgende stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Aalten nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het beknopte taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Aalten. Meestal moet je hiervoor inloggen met DigiD. Deze documentatie is de basis van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check verkoopprijs

  Ga naar of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar referentiewoningen. Check of deze woonruimtes in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit komt doorgaans doordat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Bezwaar maken

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet je binnen 6 weken doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een compleet taxatierapport. Voor het gemak is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Vaak kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Wacht op bevestiging van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het jaar waarin het bezwaar is ingediend de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde inzien

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je gratis inzien via het officiële WOZ-waardeloket. Hier kun je elke woning opzoeken. Je achterhaalt daar ook de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is openbaar beschikbaar. In het persoonlijke taxatieverslag staat hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€220.0006,3%
2019€207.0006,2%
2018€195.0002,6%
2017€190.0002,2%
2016€186.000-0,5%
2015€187.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Aalten.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-aalten-7121

Woningtaxatie in Aalten

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Je hebt dan het recht om bezwaar in te dienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Aalten kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. De investering van een WOZ-taxatierapport in Aalten komt gemiddeld uit rond de €220. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (dit ligt maximaal op €242).

Lokale taxateurs vergelijken
In de volgende tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Aalten die jou kunnen voorzien van een officieel taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Winterswijk, Oude IJsselstreek, Montferland, Doetinchem en Rheden.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

De WOZ waarde: wat is dat?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks de welbekende aanslag in de bus. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken zoals: bijgebouwen, ligging, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, grootte en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Aalten. In deze documenten lees je de ingeschatte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Tevens gebruikt het waterschap deze data. Ook gebruik je dit voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
We hebben het hier over de onroerende-zaakbelasting die huiseigenaren jaarlijks betalen aan de gemeente. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Daarin staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,125% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Aalten. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €274.

Op basis waarvan is de WOZ-waarde tot stand gekomen?
De waarde wordt bepaald a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op kenmerken als: waar staat de woning, hoe groot de woning is (oppervlakte), type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Als je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.aalten.nl). In dit PDF-bestand vermelden ze relevante details zoals: kadastrale gegevens, bouwjaar, type object, grootte van het pand, bijgebouwen, adresgegevens. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met marktprijzen van nabije woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Aalten?
Het indienen van een bezwaarschrift kan in een periode van 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Schrijf dan een bezwaarschrift naar de gemeente met daarbij jouw argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Vergeet niet: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Investeerders letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Aalten kan de verkoopkansen verkleinen.

 • WOZ bezwaar Dinxperlo
 • WOZ bezwaar De Heurne
 • WOZ bezwaar Bredevoort
 • Plaats een reactie