WOZ bezwaar Koggenland

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter krijg je in januari, februari of maart de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kunnen diverse heffingen worden berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Koggenland? Op deze pagina bieden wij meer informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Koggenland begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij hiertegen bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Vaak hanteren ze een ‘no-cure-no-pay’ strategie.

WOZ waarde Koggenland 2024

Als huizenbezitter ontvang je jaarlijks de WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel bekijk je een overview van de huidige woonlasten in Koggenland (gebaseerd op een meerpersoonshuishouden). Daarnaast kun je ook verder lezen over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteKoggenland
Postcode1652
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,0766%
Gemiddeld betaalde OZB€208
Rioolheffing€137
Afvalstoffenheffing€318
Totale woonlasten€663
Schema met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Koggenland.

Berekening: je hebt een koopwoning in de gemeente Koggenland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €251.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €251.000 x 0,0766% = €192.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Koggenland? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het volgende stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Koggenland ingediend kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of ga even naar wozwaardeloket.nl (van de Rijksoverheid) om te achterhalen of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Koggenland. Meestal kan dit alleen met DigiD. Dit rapport is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Evalueer woningprijs

  Beoordeel of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Weeg af of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je eenvoudig opvragen via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je treft hier ook de vastgestelde waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het opgestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn berekend. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0006,2%
2019€257.0005,8%
2018€243.0003,8%
2017€234.0002,6%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Koggenland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-koggenland-1652

Woningtaxatie in Koggenland

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Koggenland kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de gemeente stelt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Koggenland ligt zo rond de €185. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (tot een max. van €242).

Zoek taxateurs in de buurt
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Koggenland die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Stede Broec, Enkhuizen, Wormerland, Zaanstad en Oostzaan.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s als: type woning, onderhoudsniveau, bijgebouwen, grootte, oppervlakte, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Koggenland. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Tevens is dit van toepassing op de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,0766% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Koggenland. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €208.

Hoe wordt mijn WOZ-waarde bepaald?
De waarde wordt opgesteld door middel van objectieve criteria. Men kijkt naar aspecten zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van het perceel, het soort woning en verkoopcijfers van huizen in de omgeving in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Vanaf het moment dat je het aanslagbiljet hebt ontvangen kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.koggenland.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; bouwjaar, adresgegevens, kadastrale gegevens, bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In dit taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe kan ik bezwaar aantekenen tegen een te hoge WOZ-waarde in Koggenland?
De bezwaarprocedure kan je starten in een periode van 1,5 maand na de datum van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde verkeerd ingeschat? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (inclusief uitgebreide onderbouwing). Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je meent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kun jij bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Belangrijk: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Huizenzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde want dit zegt iets over de marktprijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Koggenland maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

 • WOZ bezwaar Hensbroek
 • WOZ bezwaar Obdam
 • WOZ bezwaar Oudendijk
 • WOZ bezwaar Avenhorn
 • WOZ bezwaar Scharwoude
 • WOZ bezwaar Spierdijk
 • WOZ bezwaar Ursem
 • WOZ bezwaar Berkhout
 • WOZ bezwaar De Goorn
 • WOZ bezwaar Zuidermeer
 • Plaats een reactie