WOZ bezwaar Wormerland

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een geschatte marktprijs van een woning. Gebaseerd op deze woningwaarde allerlei belastingen berekend Zoals de jaarlijkse OZB en het eigenwoningforfait voor de IB. Is de woningwaarde te hoog en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Wormerland? Hier vind je uitgebreide informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Wormerland beoordeelt elk jaar opnieuw de verkoopprijs van een huis.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is zeer belangrijk hier scherp op te zijn zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Wormerland 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bieden we verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Wormerland van een meerpersoonshuishouden. Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde opvragen .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteWormerland
Postcode1546
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€297.000
OZB-tarief woningen0,1099%
Gemiddeld betaalde OZB€326
Rioolheffing€234
Afvalstoffenheffing€330
Totale woonlasten€890
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Wormerland.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Wormerland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €250.000. De hoogte van de onroerendezaakbelasting komt dan uit op €250.000 x 0,1099% = €275.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis waardescan en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Wormerland? Dan kan je formeel bezwaar maken. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In ons handige stappenplan verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Wormerland aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht op de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van elk jaar. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Wormerland. Meestal is een DigiD account vereist. Het document dient als onderbouwing van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle marktwaarde

  Controleer of de waarde overeenkomt met de werkelijke prijs. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Controleer of deze objecten in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze een beter uitzicht hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken dien je binnen 6 weken te doen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Voor het gemak zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€297.00012,5%
2019€264.00011,4%
2018€237.0005,8%
2017€224.0001,8%
2016€220.0001,4%
2015€217.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Wormerland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-wormerland-1546

Woningtaxatie in Wormerland

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Wormerland kan je extra kracht bijzetten met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Wormerland is ongeveer €200. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Vind en vergelijk taxateurs
In de onderstaande lijst bekijk je taxateurs en makelaars in Wormerland die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Zaanstad, Oostzaan, Beemster, Purmerend en Aalsmeer.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s als: type woning, oppervlakte, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging, bijgebouwen en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Wormerland. In deze documenten staan de actuele woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Heb jij een woning in bezit? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (begin van het jaar). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1099% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Wormerland. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €326.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt vastgesteld met behulp van data die voorhanden is. Ze onderzoeken thema’s als: plek van de woning, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien via de online omgeving van de gemeente (www.wormerland.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, grootte van het pand, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van soortgelijke woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Wormerland?
De bezwaarprocedure kan je starten binnen 1,5 maand nadat je de beschikking hebt gekregen. Neem het taxatieverslag goed door en weeg af of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar maken. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de gemeente de woningwaarde herziet. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Disclaimer: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden hechten veel waarde aan de WOZ-waarde , en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Wormerland zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Wormer
 • WOZ bezwaar Oostknollendam
 • WOZ bezwaar Jisp
 • WOZ bezwaar Wijdewormer
 • Plaats een reactie