WOZ bezwaar Hensbroek

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Middels deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de standaard OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Hensbroek? Hieronder praten we je bij over wat je moet doen.

 • De gemeente Koggenland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is zeer belangrijk daar aandachtig naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet actueel is kan je hiertegen bezwaar maken. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Hensbroek 2024

Ieder jaar krijg jij een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In deze tabel check je een samenvatting van de verschillende woonlasten in Hensbroek (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Daarbij tref je ook handige informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteKoggenland
Postcode1711
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,0766%
Gemiddeld betaalde OZB€208
Rioolheffing€137
Afvalstoffenheffing€318
Totale woonlasten€663
Overzicht met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hensbroek.

Rekenvoorbeeld: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Koggenland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €276.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €276.000 x 0,0766% = €211.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Doe de gratis Quick Scan en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: informatie en uitleg

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Hensbroek? Dan kan je formeel bezwaar maken. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In het praktisch stappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Hensbroek uitgevoerd kan worden.

De WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het beknopte taxatierapport kan je opvragen bij het WOZ-loket Hensbroek. Waarschijnlijk is een DigiD account vereist. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Beoordeling woningwaarde

  Check of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Beoordeel of deze woonruimtes inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze juist te weinig overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een alternatieve taxatie. Daarvoor raden we aan onze voorbeeldbrief te bekijken. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om uitspraak te doen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde opvragen

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie is iedere openbare woning op te zoeken. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het samengestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0006,2%
2019€257.0005,8%
2018€243.0003,8%
2017€234.0002,6%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Koggenland.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-hensbroek-1711

Woningtaxatie in Hensbroek

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Hensbroek kan je goed onderbouwen met een uitgebreid taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Hensbroek komt gemiddeld uit rond de €260. Word je in het gelijk gesteld, en stellen ze de WOZ-waarde bij? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de volgende tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Hensbroek die jouw kunnen ondersteunen bij een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Schellinkhout, Oosterblokker, Blokker, Wervershoof en Hauwert.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor o.a. de IB, OZB en eigenwoningforfait. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt bepaald door thema’s als: bijgebouwen, oppervlakte, type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, ligging en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Hoe krijg ik een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hensbroek. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de vastgestelde woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting (ozb) en afvalstoffenheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). In deze aanslag staat het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0766% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hensbroek. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €208.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt opgesteld met behulp van een speciaal model. Men kijkt naar onderwerpen als: waar staat de woning, de oppervlakte, onderhoudstoestand en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum rondom je huis. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Vanaf het moment dat je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je downloaden via de site van de gemeente (www.koggenland.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je tevens verkooptransacties van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Hensbroek?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 1,5 maand na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en bekijk of de vergelijkbare huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of besteed het uit aan een juridisch specialist.

Waarom moet ik een bezwaar indienen?
Als je kunt aantonen dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de waarde bijstelt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let op: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan moet je een goede afweging maken. Investeerders hechten veel waarde aan de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Hensbroek zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

Plaats een reactie