WOZ bezwaar Avenhorn

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen rond januari, februari en maart een aanslag met daarbij je nieuwe WOZ-waarde. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. Door gebruik te maken van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Avenhorn? Hieronder vertellen we je precies welke opties je hebt.

 • De gemeente Koggenland maakt elk jaar een schatting van de verwachte waarde van elk huis.
 • Met behulp van de vastgestelde huizenprijs weet je wat je moet betalen aan gemeentelijke heffingen.
 • Je doet er goed aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Avenhorn 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel bekijk je een samenvatting van de hedendaagse woonlasten in Avenhorn waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op dit portaal vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteKoggenland
Postcode1633
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,0766%
Gemiddeld betaalde OZB€208
Rioolheffing€137
Afvalstoffenheffing€318
Totale woonlasten€663
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Avenhorn.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Koggenland. De WOZ-waarde ligt op €248.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €248.000 x 0,0766% = €190.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Avenhorn? Dan kan je formeel bezwaar maken. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de beschikkingsdatum die op de aanslag staat. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Avenhorn precies in z’n werk gaat.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je rond januari, februari en maart. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beknopte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Avenhorn. Meestal heb je hier DigiD voor nodig. Deze documentatie bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Analyseer marktwaarde

  Controleer of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Check of deze woningen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of wanneer er sprake is van asbest.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het WOZ-bezwaar maken moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Let erop dat je alles juist onderbouwd met eventueel een uitgevoerde woningtaxatie. Om het je wat eenvoudiger te maken kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Dikwijls is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Dan kan je in hoger beroep gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Deze kan je eenvoudig opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je achterhaalt daar ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gestandaardiseerde taxatierapport wordt uitgelegd hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de onderstaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0006,2%
2019€257.0005,8%
2018€243.0003,8%
2017€234.0002,6%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Koggenland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-avenhorn-1633

Woningtaxatie in Avenhorn

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Avenhorn kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning minder waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Avenhorn ligt rond de €205. Krijg je gelijk, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de onderstaande lijst tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Avenhorn die je mogelijk willen helpen aan een vakkundig taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Oudendijk, Andijk, Westwoud, Lutjebroek en Hoogkarspel.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De woningwaarde vormt de basis voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: grootte, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Avenhorn. In deze gemeentelijke beschikking staan de actuele woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). Daarin staat het tarief van de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0766% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Avenhorn. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €208.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
Deze waarde wordt berekend a.d.h.v. modelmatige waardebepaling. Hiervoor gebruiken ze onderdelen zoals: ligging, oppervlakte van de kavel, het soort woning en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn in de omgeving. Je kunt bij het kadaster terecht actuele woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je inzien bij de gemeente (www.koggenland.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: bouwjaar, grootte van het pand, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook marktprijzen van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Avenhorn?
Het indienen van het bezwaar moet binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de referentiewoningen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je vermoedt dat de WOZ niet klopt dan kan je bezwaar maken bij gemeente. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. Dit zorgt weer voor lagere (gemeentelijke) belastingen. Niet vergeten: ga je jouw woning verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Avenhorn heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie