WOZ bezwaar Ursem

> Direct bezwaar maken

Als bezitter van een woning of bedrijfspand krijg je aan het begin van het jaar de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. WOZ betekent: een verwachte marktwaarde van een woning. A.d.h.v. de woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals de verplichte OZB maar ook bij de IB, eigenwoningforfait en voor erf- en schenkbelasting. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Ursem? Op wozwaardespecialist.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Koggenland raamt ieder jaar de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om dit goed in de gaten te houden zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je van mening bent dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je een bezwaarprocedure starten. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Ursem 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van diverse gemeentelijke heffingen? In de bijgaande tabel bekijk je verschillende gegevens van de hedendaagse woonlasten in Ursem van een meerpersoonshuishouden. Op wozwaardespecialist.nl kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over WOZ-waarde bedrijfspand.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteKoggenland
Postcode1645
Netnummer072 (+3172)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,0766%
Gemiddeld betaalde OZB€208
Rioolheffing€137
Afvalstoffenheffing€318
Totale woonlasten€663
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ursem.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Koggenland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €252.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €252.000 x 0,0766% = €193.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Ursem? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In ons handige stappenplan maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Ursem nu precies werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Ursem. Over het algemeen is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Check marktwaarde

  Check of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar hecht veel waarde aan vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Evalueer of deze woonhuizen dezelfde kenmerken hebben van jouw huis, of dat ze significant verschillen. Dit komt doorgaans doordat ze gerenoveerd zijn of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Bezwaarschrift indienen

  Het WOZ-bezwaar maken moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een compleet taxatierapport. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Steeds vaker is het slim om eerst even te bellen, er is dan ook al veel mogelijk.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de gelegenheid om jou een reactie te geven. Ben je het oneens? Je kunt dan alsnog je gelijk halen met een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je achterhaalt daar ook de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0006,2%
2019€257.0005,8%
2018€243.0003,8%
2017€234.0002,6%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Koggenland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-ursem-1645

Woningtaxatie in Ursem

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Ursem kan je het beste ondersteunen met een erkend taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker om in het gelijk gesteld te worden. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Ursem bedraagt circa €270. Krijg je gelijk, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport (maximaal €242).

Een taxateur in de regio zoeken
In de tabel hieronder vind je taxateurs en makelaars in Ursem die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om de WOZ aan te passen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Spierdijk, Schermerhorn, Scharwoude, Avenhorn en Oudendijk.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningeigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De waarde van de WOZ bepaalt de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw huis op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van thema’s zoals: ligging, oppervlakte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, grootte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ursem. In deze aanslag vind je de ingeschatte woningwaarde en de gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wanneer is er de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (gereed in februari). Daar tref je het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0766% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ursem. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €208.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt gecalculeerd op basis van beschikbare gegevens. Zo wordt er gekeken naar feiten zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, bouwjaar en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de juiste woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.koggenland.nl). In het taxatierapport staan alle gebruikte onderdelen zoals; grootte van het pand, type object, kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, adresgegevens. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook verkoopprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ursem?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en beoordeel of de woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente inclusief onderbouwing. Gebruik hiervoor devoorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de waarde lager wordt ingeschat. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: ga je jouw woning verkopen? Dan gelden er andere belangen. Woningzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Ursem maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie