WOZ bezwaar Oudendijk

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak krijg je rond januari, februari en maart de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. Onder WOZ verstaan we: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Geeft de gemeente een te hoge waarde, en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Oudendijk? Op dit portaal vind je uitgebreide informatie over de te nemen stappen.

 • De gemeente Koggenland calculeert jaarlijks de waarde van jouw woning.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is zeer belangrijk de aanslag kritisch te bekijken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je vermoedt er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kan je bezwaar maken. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Dit is privé te regelen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Oudendijk 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Benieuwd naar de gemiddelde WOZ-waarde en de verschillende woonlasten in de gemeente? In het schema hieronder tref je duidelijke info over de recente woonlasten in Oudendijk (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Tevens is er meer info te vinden over WOZ-waarde inzien .

ProvincieNoord-Holland
GemeenteKoggenland
Postcode1631
Netnummer0229 (+31229)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,0766%
Gemiddeld betaalde OZB€208
Rioolheffing€137
Afvalstoffenheffing€318
Totale woonlasten€663
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Oudendijk.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Koggenland. De gemeente heeft een WOZ-waarde berekent van €247.000. De onroerendezaakbelasting is in dit geval €247.000 x 0,0766% = €189.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oudendijk? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag dat je de beschikking hebt ontvangen. In het praktisch stappenplan vertellen we jou hoe WOZ aanvechten in Oudendijk uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde van jouw woning al publiekelijk is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag openen

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Oudendijk. Meestal heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit stuk draagt bij aan de berekening van de vastgestelde WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Controleer of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze woningen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Dat geeft vaak te maken met het feit dat ze heel mooi gelegen zijn (landelijk of in het centrum) of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na dagtekening ingediend zijn. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een extra taxatie. Voor het gemak kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te beslissen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde bekijken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Deze bekijk je eenvoudig via www.wozwaardeloket.nl. Op dit platform kun je elke woning opzoeken. Je checkt hier bovendien kenmerken zoals bouwjaar, oppervlakte en de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het samengestelde taxatieverslag wordt uitgelegd hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0006,2%
2019€257.0005,8%
2018€243.0003,8%
2017€234.0002,6%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Koggenland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oudendijk-1631

Woningtaxatie in Oudendijk

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Oudendijk kan je goed onderbouwen met een erkend taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente heeft vastgesteld. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Oudendijk komt gemiddeld uit rond de €220. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Oudendijk die je mogelijk willen helpen aan een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de omgeving zoals in Andijk, Westwoud, Lutjebroek, Hoogkarspel en Grootebroek.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van het vastgoed op 1 januari 2023 en komt tot stand door aspecten zoals: oppervlakte, bouwjaar, bijgebouwen, type woning, ligging, grootte en vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum.

Waar vind ik de WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Oudendijk. In die rapportage vind je de ingeschatte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Als laatste gebruik je dit ook voor het bepalen van de hoogte van het eigenwoningforfait (inkomstenbelasting).

Wie betaalt de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0766% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oudendijk. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €208.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt opgesteld a.d.h.v. openbare data. Ze onderzoeken onderdelen zoals: de ligging van het huis, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn dichtbij jouw woning. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.koggenland.nl). In dit PDF-bestand beschrijven ze actuele gegeven als: bouwjaar, kadastrale gegevens, grootte van het pand, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, type object. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van gelijkwaardige woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe maak ik bezwaar tegen een te hoge WOZ-waarde in Oudendijk?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen na datum van de WOZ-beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en bekijk of de getoonde huizen in de wijken in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis. Blijkt dat de WOZ-waarde niet klopt? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Je hoeft daardoor minder belasting te betalen. Opmerking: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Huizenzoekers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oudendijk heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

Plaats een reactie