WOZ bezwaar Obdam

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak krijg je in de eerste 3 maanden van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals natuurlijk de OZB en de waterschapsbelastingen en het eigenwoningforfait. Stelt de gemeente een te hoge waarde vast, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Obdam? Hieronder vertellen we je precies de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Koggenland maakt elk jaar een schatting van de waarde van jouw woning.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • We raden altijd aan om deze aanslag goed door te nemen zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je meent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij hiertegen bezwaar maken. Dit moet kenbaar gemaakt worden binnen 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Obdam 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en wat je gemiddeld moet betalen aan OZB? In de tabel hieronder verschaffen we verschillende gegevens van de actuele woonlasten in Obdam (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Eveneens lees je ook meer informatie over Nieuws over de WOZ-waarde.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteKoggenland
Postcode1713
Netnummer0226 (+31226)
Gemiddelde WOZ-waarde€273.000
OZB-tarief woningen0,0766%
Gemiddeld betaalde OZB€208
Rioolheffing€137
Afvalstoffenheffing€318
Totale woonlasten€663
Weergave van gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Obdam.

Kostenberekening: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Koggenland. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €277.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €277.000 x 0,0766% = €212.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Obdam? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Let op: je hebt hier zes weken de tijd voor, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het praktisch stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Obdam nu precies werkt.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen valt in januari, februari of maart op de mat. Of open wozwaardeloket.nl om te checken of het al bekend is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het opgestelde taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Obdam. Vermoedelijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Dit stuk dient als onderbouwing van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Evalueer marktwaarde

  Ga naar of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen rond de waardepeildatum. Controleer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Een reden kan zijn dat ze een beter uitzicht hebben of wanneer jouw huis sterk verouderd is.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Goed voorwerk is belangrijk, zoals een extra taxatie. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket. Hier kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je bekijkt hier bovendien de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag dat kan worden opgevraagd wordt onderbouwd hoe de waarde is vastgesteld. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de volgende tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€273.0006,2%
2019€257.0005,8%
2018€243.0003,8%
2017€234.0002,6%
2016€228.0000,9%
2015€226.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Koggenland.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-obdam-1713

Woningtaxatie in Obdam

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Obdam kan je extra kracht bijzetten met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie vergroot je de kansen om in het gelijk gesteld te worden. Het is een uitstekend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Obdam ligt rond de €215. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind en vergelijk taxateurs
In de tabel hieronder zoek je naar taxateurs en makelaars in Obdam die je kunnen adviseren aangaande een officieel taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Hensbroek, Schellinkhout, Oosterblokker, Blokker en Wervershoof.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde komt tot stand middels het taxatierapport. De geïndexeerde huizenprijs heeft invloed op gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: onderhoudsniveau, grootte, oppervlakte, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en 1 of meer vergelijkbare woningen.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Obdam. In deze documenten lees je de ingeschatte woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Als laatste gebruik je dit ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Hoe bereken ik de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). In deze aanslag staat als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0766% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Obdam. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €208.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend door middel van verschillende objectkenmerken. Ze onderzoeken zaken als: de ligging van de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen rondom je huis. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden via de online omgeving van de gemeente (www.koggenland.nl). In het document staan belangrijke gegevens zoals: grootte van het pand, bouwjaar, bijgebouwen, type object, adresgegevens, kadastrale gegevens. In dit taxatieverslag vind je daarbij ook prijzen van soortgelijke woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Kan ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Obdam?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 1,5 maand na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en ga na of de woningen in de wijken in grote lijnen overeenkomen met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde niet kloppen? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente, inclusief argumenten. Gebruik gerust een professionele voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde wordt verminderd. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Niet vergeten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan spelen er meer belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Obdam kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie