WOZ bezwaar Zaanstad

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Middels deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) en het eigenwoningforfait. Is er sprake van een te hoge woningwaarde en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Zaanstad? Op dit portaal praten we je bij over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Zaanstad calculeert jaarlijks de marktwaarde van een object.
 • A.d.h.v. de huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kun jij bezwaar aantekenen. Men moet dit bezwaar indienen binnen 6 weken na dagtekening van de beschikking.
 • Je kunt vrij eenvoudig zelf online bezwaar indienen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Zaanstad 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Achtergrondgegevens bekijken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het schema hieronder bekijk je een overzicht met de huidige woonlasten in Zaanstad waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Op deze website tref je ook handige informatie over WOZ-waarde FAQ.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteZaanstad
Postcode1544
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€255.000
OZB-tarief woningen0,1072%
Gemiddeld betaalde OZB€273
Rioolheffing€284
Afvalstoffenheffing€302
Totale woonlasten€859
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Zaanstad.

Voorbeeld: je hebt een koopwoning in de gemeente Zaanstad. De WOZ-waarde is vastgesteld op €258.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €258.000 x 0,1072% = €277.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Doe de gratis WOZ-check en bespaar direct veel geld

Bezwaar maken WOZ: hoe moet ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Zaanstad? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je moet dit indienen binnen 6 weken, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het praktisch stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Zaanstad ingediend kan worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht op de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet valt in januari, februari of maart op de mat. Of bezoek wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het basis-taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Zaanstad. Gewoonlijk moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit stuk is een toelichting op de waardebepaling.

 3. Controle verkoopprijs

  Check of de waarde consistent is met de verkoopprijs. De heffingsambtenaar kijkt hierbij ook naar drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze woningen in hoofdlijnen hetzelfde zijn als jouw huis, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Bijvoorbeeld omdat ze gemoderniseerd zijn of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een recent taxatierapport. Hiervoor is een speciale voorbeeldbrief beschikbaar. Steeds vaker volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitspraak van de gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde bekijken

Achterhalen wat de nieuwe WOZ-waarde 2024 is? Deze bekijk je eenvoudig via het WOZ-waardeloket. Via die zoekmachine kan je zoeken op adres, plaats of postcode. Je treft hier ook de WOZ-waardes van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor iedereen openbaar. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de gemiddelde vastgestelde woningwaarde van meerdere jaren geleden.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€255.00011,4%
2019€229.00013,9%
2018€201.0009,2%
2017€184.0005,7%
2016€174.0001,8%
2015€171.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Zaanstad.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-zaanstad-1544

Woningtaxatie in Zaanstad

Vind jij de WOZ-waarde die is vastgesteld niet realistisch? Op dat moment heb je de keuze om bezwaar te maken. Dit bezwaarschrift WOZ Zaanstad kan je het beste ondersteunen met een deskundig taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een perfect bewijsstuk dat het woonobject een lagere waarde heeft dan de gemeente aangeeft. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Zaanstad ligt zo rond de €210. Wordt jij in het gelijk gesteld, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Taxateurs in de regio vergelijken
In het overzicht hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Zaanstad die jouw kunnen ondersteunen bij een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Check ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Oostzaan, Beemster, Purmerend, Aalsmeer en Uithoorn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat houdt de WOZ-waarde in?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woning of bedrijfspand ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor uiteenlopende belastingen en heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woonobject op 1 januari 2023 en wordt bepaald door zaken zoals: oppervlakte, grootte, type woning, bouwjaar, ligging, bijgebouwen en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen.

Wat is een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Zaanstad. In deze gemeentelijke beschikking vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals afvalheffing en de onroerendezaakbelasting (ozb). Tevens gebruikt het waterschap deze data. Tevens is dit van toepassing op de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Wat is de OZB-belasting?
Hier gaat het om de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (rond februari). Hierin vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1072% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Zaanstad. In 2024 betaal je gemiddeld aan OZB €273.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van data die voorhanden is. De gemeente verwerkt factoren als: ligging, oppervlakte van het perceel, bouwjaar en verkoopprijzen van vergelijkbare huizen in de buurt. Via de websites van het kadaster bekijk je ook eenvoudig betrouwbare woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Wanneer je een WOZ-beschikking hebt ontvangen kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Je kunt dit rapport aanvragen via het online loket van de gemeente (www.zaanstad.nl). In dit PDF-bestand zijn diverse zaken opgenomen zoals: type object, adresgegevens, kadastrale gegevens, grootte van het pand, bijgebouwen, bouwjaar. In zo’n taxatieverslag vind je tevens koopsommen van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Kan ik zelf een bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Zaanstad?
Een bezwaarschrift indienen bij de gemeente moet binnen 6 weken na de datum van het aanslagbiljet. Neem het taxatieverslag goed door en controleer of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Je kunt hiervoor gebruik maken van de voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je veronderstelt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan dan kan je bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de gemeente de woningwaarde herziet. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Let goed op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Zaanstad zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Zaandam
 • WOZ bezwaar Wormerveer
 • WOZ bezwaar Westknollendam
 • WOZ bezwaar Koog aan de Zaan
 • WOZ bezwaar Zaandijk
 • WOZ bezwaar Westzaan
 • WOZ bezwaar Krommenie
 • WOZ bezwaar Assendelft
 • Plaats een reactie