WOZ bezwaar Oostzaan

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in het eerste kwartaal van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. De WOZ is: een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. A.d.h.v. de woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals de verplichte OZB en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Oostzaan? Op deze website lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Oostzaan calculeert jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld wordt duidelijk hoe hoog de verschillende belastingen zijn.
 • Het is dus slim om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je kunt aantonen dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij bezwaar aantekenen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf online bezwaar maken, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Oostzaan 2024

Elke woningbezitter krijgt een WOZ-beschikking. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de bijgaande tabel geven we duidelijke info over de gemiddelde woonlasten in Oostzaan (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Op dit portaal is er meer info te vinden over WOZ-waarde berekenen.

ProvincieNoord-Holland
GemeenteOostzaan
Postcode1511
Netnummer075 (+3175)
Gemiddelde WOZ-waarde€358.000
OZB-tarief woningen0,1014%
Gemiddeld betaalde OZB€362
Rioolheffing€298
Afvalstoffenheffing€337
Totale woonlasten€997
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Oostzaan.

Voorbeeld: je woont in een koophuis in de gemeente Oostzaan. De WOZ-waarde is vastgesteld op €295.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €295.000 x 0,1014% = €299.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Start met de bezwaarcheck en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Oostzaan? Je kunt dan bezwaar maken. Wacht niet te lang, je hebt 6 weken de tijd gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Oostzaan ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet met gemeentelijke heffingen ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te zien of de nieuwste waarde al beschikbaar is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag openen

  Het gebruikte taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Oostzaan. Over het algemeen heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk bevat kenmerken die van belang zijn voor de WOZ-waarde.

 3. Controle marktwaarde

  Ga naar of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar de verkoopprijs van vergelijkbare woningen. Evalueer of deze woonhuizen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Onder andere doordat ze groter zijn of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na de datum van het aanslagbiljet opsturen. Kom met overtuigend bewijs zoals een compleet taxatierapport. Om je snel op te weg te helpen kan je gebruik maken van een voorbeeldbrief. Soms volstaat soms al een telefoontje.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Wordt jouw bezwaar afgekeurd? Dan kun je in beroep gaan tegen de uitspraak met een advocaat.

Actuele WOZ-waarde checken

Wil je weten wat jouw huidige WOZ-waarde 2024 is? Dit kan je het gemakkelijkste bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Met deze zoekfunctie vind je snel en eenvoudig de vastgestelde waarde van jouw huis. Je treft hier ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De vastgestelde waarde van onroerende zaken is inzichtelijk voor iedereen. In het samengestelde taxatierapport vind je meer details over hoe deze waarde zijn afgeleid. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In de bijgaande tabel is de gemiddelde woningwaarde te bekijken van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€358.0009,8%
2019€326.00014,8%
2018€284.0004,4%
2017€272.0003,8%
2016€262.0000,4%
2015€261.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Oostzaan.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-oostzaan-1511

Woningtaxatie in Oostzaan

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Oostzaan komt nog beter over met een vakkundig taxatierapport. Met deze WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Oostzaan ligt rond de €210. Krijg je gelijk, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, deze is maximaal €242.

Taxateurs vergelijken
In de onderstaande tabel bekijk je taxateurs en makelaars in Oostzaan die je mogelijk kunnen helpen met een uitgebreid taxatierapport om de WOZ beschikking te veranderen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Beemster, Purmerend, Aalsmeer, Uithoorn en Gooise Meren.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) geldt voor elke huizenbezitter. Elke woning in Nederland ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De woningwaarde vormt de basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een object op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. feiten als: bouwjaar, oppervlakte, bijgebouwen, grootte, type woning, onderhoudsniveau en vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn.

Wat is de WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Oostzaan. In deze gemeentelijke beschikking bekijk je de verwachte woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. De gegevens worden ook gebruikt door het waterschap. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor de inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).

Wat wordt er bedoeld met de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die gemeenten opleggen aan huiseigenaren. Ben jij eigenaar van een huis? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1014% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Oostzaan. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €362.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt opgesteld met behulp van data die voorhanden is. Zo wordt er gekeken naar onderwerpen als: ligging, hoe groot de woning is (oppervlakte), bouwjaar en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Data van het kadaster wordt gebruikt voor het bepalen van erkende woninggegevens.

Wat staat er in een taxatieverslag?
Vanaf het moment dat je de beschikking in de bus hebt gekregen, is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Deze kan je bekijken bij de gemeente (www.oostzaan.nl). In het taxatierapport vermelden ze relevante details zoals: bijgebouwen, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel, bouwjaar, adresgegevens, type object. In zo’n taxatieverslag tref je daarbij ook koopsommen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Oostzaan?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 45 dagen na dagtekening van de beschikking. Doorzoek het taxatieverslag online en weeg af of de aangehaalde huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je meent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kan je bezwaar maken. In het gunstige geval leidt dit ertoe dat je een lagere waarde voor je woning krijgt. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Niet vergeten: wil je jouw woning te koop zetten? Dan wil je juist geen lagere waarde. Woningzoekers kijken vaak naar de WOZ-waarde om zo hun bod voor te bereiden. Een lagere waardering onroerende zaken in Oostzaan maakt je woning bij verkoop minder waardevol.

Plaats een reactie