WOZ bezwaar Eibergen

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ houdt in: een schatting van de woningwaarde die ieder jaar opnieuw plaatsvindt. Op basis van deze woningwaarde allerlei belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en wil jij bezwaar indienen voor een lagere WOZ-waarde in Eibergen? Hier geven we inzicht in de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Berkelland begroot jaarlijks de marktwaarde van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • Het is dus slim om hiervan op de hoogte te zijn zodat de (gemeentelijke) belastingen binnen de perken blijven.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het vermoeden hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je bezwaar maken. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Je kunt dit zelf doen, maar er zijn ook tal van juristen die dit graag voor je doen. Zij werken vaak op basis van no-cure-no-pay.

WOZ waarde Eibergen 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande lijst vind je een kostenraming van de hedendaagse woonlasten in Eibergen waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Eveneens tref je ook handige informatie over Waardering onroerende zaken.

ProvincieGelderland
GemeenteBerkelland
Postcode7151
Netnummer0545 (+31545)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,1051%
Gemiddeld betaalde OZB€258
Rioolheffing€361
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€806
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Eibergen.

Stel: je hebt een koopwoning in de gemeente Berkelland. De WOZ-waarde is vastgesteld op €251.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €251.000 x 0,1051% = €264.

Gratis bezwaar tegen WOZ maken?

Start de gratis waardescan en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Word jij geconfronteerd met een te hoge WOZ-waarde in Eibergen? Je kunt een bezwaar indienen. Daarvoor heb je 6 weken de tijd, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen maken wij inzichtelijk hoe WOZ aanvechten in Eibergen aangevlogen dient te worden.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Bekijk de beschikking

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je (digitaal) in de eerste 3 maanden van het jaar. Of surf naar wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport vind je door in te loggen op het WOZ-loket Eibergen. Over het algemeen kan dit alleen met DigiD. Dit rapport ligt ten grondslag aan de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Controle woningwaarde

  Ga naar of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Ga na of deze woningen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat je eigenlijk niet mag vergelijken met jouw eigen huis. Dat kan voorkomen doordat ze groter zijn of als er sprake is van vervuilde grond.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet indienen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Steeds vaker kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft daarna tot het einde van het jaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Hoogte WOZ-waarde checken

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit opvragen via website van het WOZ-waardeloket. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je checkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het persoonlijke taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde is vastgesteld. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de onderstaande lijst vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.0007,0%
2019€230.0007,0%
2018€215.0005,9%
2017€203.0002,5%
2016€198.000-0,5%
2015€199.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Berkelland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-eibergen-7151

Woningtaxatie in Eibergen

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Eibergen zal een stuk overtuigender zijn met een taxatierapport. Via een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De verwachte prijs van zo’n WOZ-taxatierapport in Eibergen is ongeveer €200. Word je in het gelijk gesteld, en gaat de waarde omlaag? Soms heb je recht op een vergoeding (dit ligt maximaal op €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de bijgaande tabel zoek je naar taxateurs en makelaars in Eibergen die jou kunnen ondersteunen met een officieel taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Groenlo, Lievelde, Zieuwent, Harreveld en Vragender.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat is de WOZ-waarde?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woningeigenaar ontvangt jaarlijks zo’n aanslagbiljet. Hieraan ten grondslag ligt een gestandaardiseerd taxatierapport. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is de commerciële waarde van je woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. onderdelen als: grootte, bouwjaar, type woning, oppervlakte, bijgebouwen, ligging en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In het eerste kwartaal van 2024 ontvang je de WOZ-beschikking in Eibergen. In deze aanslag check je de verwachte woningwaarde en de jaarlijkse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Je gebruikt ze ook voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Wat is de OZB-belasting?
Dit is de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (verzonden rond februari). Op het aanslagbiljet vind je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1051% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Eibergen. De gemiddelde betaalde ozb ligt op €258.

Hoe komt de WOZ-waarde tot stand?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van kadastrale data. Zo wordt er gekeken naar zaken als: waar staat de woning, oppervlakte van het perceel, type woning en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de regio. Je kunt bij het kadaster terecht geverifieerde woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Deze kan je opvragen via het belastingloket van de gemeente (www.gemeenteberkelland.nl). In dit document staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens, type object. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met koopsommen van nabije woningen die rondom de waardepeildatum zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Eibergen?
Het maken van bezwaar is mogelijk binnen 30 werkdagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en bekijk of de getoonde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Je kunt dit eenvoudig zelf doen middels onze voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je vermoedt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je een bezwaarprocedure starten. Het gevolg van de bezwaarprocedure is dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let op: wil je jouw woning te koop zetten? Dan moet je goed nadenken. Geïnteresseerden kijken naar de huidige WOZ-waarde van jouw huis, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Eibergen kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie