WOZ bezwaar Neede

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in het eerste kwartaal van het jaar de aanslag OZB met daarop de nieuwe WOZ-waarde. WOZ houdt in: een inschatting van de waarde van een pand door de gemeente. Aan de hand van deze woningwaarde worden heffingen en belastingen berekend zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Neede? Hier praten we je bij over welke opties je hebt.

 • De gemeente Berkelland komt elk jaar met een indicatie van de marktwaarde van een huis.
 • Aan de hand van deze huizenprijs zul je gemeenteheffingen moeten betalen.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een afgeleide van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je meent dat de WOZ te hoog is dan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken nadat je de beschikking hebt gekregen.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar je kunt hier ook een jurist voor inschakelen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Neede 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel check je een samenvatting van de gemiddelde woonlasten in Neede van een meerpersoonshuishouden. Eveneens is er meer info te vinden over Nadeel lage WOZ-waarde.

ProvincieGelderland
GemeenteBerkelland
Postcode7161
Netnummer0545 (+31545)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,1051%
Gemiddeld betaalde OZB€258
Rioolheffing€361
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€806
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Neede.

Berekening: je hebt een eigen woning in de gemeente Berkelland. De WOZ-waarde ligt op €254.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €254.000 x 0,1051% = €267.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Start de gratis waardescan en neem direct actie

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Wil jij een verlaging afdwingen voor een te hoge WOZ-waarde in Neede? Dan kan je een bezwaarschrift indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen verduidelijken we hoe WOZ aanvechten in Neede werkt.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of open wozwaardeloket.nl om te zien of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag doornemen

  Het gestandaardiseerde taxatierapport kan je raadplegen via het WOZ-loket Neede. Let op: vaak moet je hiervoor inloggen met DigiD. Dit stuk ligt ten grondslag aan de waardebepaling.

 3. Evalueer marktprijs

  Controleer of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar verkoopcijfers van huizen in de omgeving. Check of deze woonobjecten in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze totaal van elkaar verschillen. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of omdat jouw woning een slechte staat van onderhoud heeft.

 4. Maak bezwaar

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je binnen 6 weken na datum van de beschikking indienen. Gebruik heldere en goede argumenten en vul het eventueel aan met een recent taxatierapport. Om het je wat eenvoudiger te maken adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Soms kan je ook telefonisch bezwaar maken.

 5. Behandeltermijn en reactie gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Nieuwsgierig naar de vastgestelde WOZ-waarde van 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De actuele waarde van onroerende zaken zoals een woning of bedrijfspand is beschikbaar voor elke Nederlander. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe de waarde precies bepaald is. Dit WOZ-rapport kan je online downloaden via de website van jouw gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de afgelopen jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.0007,0%
2019€230.0007,0%
2018€215.0005,9%
2017€203.0002,5%
2016€198.000-0,5%
2015€199.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Berkelland.

Ja, ik wil bezwaar indienen tegen mijn WOZ

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-neede-7161

Woningtaxatie in Neede

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Het bezwaarschrift WOZ Neede kan je het beste ondersteunen met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat je bezwaar gegrond wordt verklaard. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Neede ligt zo rond de €260. Geeft de gemeente gehoor, en stellen ze de WOZ-waarde bij? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen, maar een plafond van €242.

Lokale taxateur zoeken
In de tabel hieronder verstrekken we taxateurs en makelaars in Neede die je mogelijk kunnen helpen met een erkend taxatierapport om een lagere WOZ te verkrijgen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in Rekken, Beltrum, Eibergen, Groenlo en Lievelde.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ houdt in de wet Waardering Onroerende Zaken. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een geüpdatete woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van een woning op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. factoren zoals: grootte, type woning, onderhoudsniveau, oppervlakte, bouwjaar, ligging en de verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Neede. In die rapportage staan de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. De beschikking speelt ook een rol bij de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wie betaalt de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Heb jij een woning of stuk grond? Houd dan rekening met de jaarlijkse gecombineerde-aanslag (begin van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1051% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Neede. Een gemiddelde woning betaalt €258.

Hoe komt de gemeente aan de WOZ-waarde?
De waarde wordt bepaald met behulp van een speciaal model. Er wordt ingezoomd op factoren als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, het soort woning en referentiewoningen die recent zijn verkocht dichtbij jouw woning. Je kunt bij het kadaster terecht betrouwbare woninggegevens.

Wat is een taxatieverslag?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je opvragen via het online loket van de gemeente (www.gemeenteberkelland.nl). In het taxatieverslag staan belangrijke gegevens zoals: bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, adresgegevens, type object, grootte van het pand. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Neede?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 45 dagen nadat je de beschikking hebt gekregen. Bekijk het bijbehorende taxatieverslag en bekijk of de getoonde woningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente, inclusief argumenten. Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog (of te laag is) dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Goed om te weten: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan wil je juist geen lagere waarde. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Neede zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie