WOZ bezwaar Beltrum

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning krijg je in de eerste 12 weken van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. De WOZ is: een schatting van de waarde van jouw huis. Middels deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals natuurlijk de OZB en de hoogte van het eigenwoningforfait voor de inkomstenbelasting. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Beltrum? Hieronder vind je uitgebreide informatie over de wetgeving en processtappen.

 • De gemeente Berkelland calculeert jaarlijks de marktwaarde van het woonhuis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is verstandig om daar aandachtig naar te kijken zodat je niet teveel betaalt aan de gemeente.
 • De WOZ-beschikking die begin 2024 op de mat valt is de verwachte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, of je kan het uitbesteden aan een jurist of gespecialiseerd bureau. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Beltrum 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In het overzicht hieronder tref je een samenvatting van de actuele woonlasten in Beltrum op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Voorbeeldbrief bezwaar WOZ-waarde .

ProvincieGelderland
GemeenteBerkelland
Postcode7156
Netnummer0544 (+31544)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,1051%
Gemiddeld betaalde OZB€258
Rioolheffing€361
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€806
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Beltrum.

Stel je voor: je bezit een woning of bedrijfspand in de gemeente Berkelland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €252.000. De onroerendezaakbelasting is dan € 252.000 x 0,1051% = €265.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en ontdek meteen jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Beltrum? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag volgend op de dagtekening van de beschikking. In het bijgaande vijfstappenplan duiden we hoe WOZ aanvechten in Beltrum aangevlogen dient te worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen krijg je aan het begin van elk jaar. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te achterhalen of de waarde al ingevoerd is. Je ziet hier ook een tabel met de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het samengestelde taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Beltrum. Over het algemeen moet je hiervoor inloggen met DigiD. Het document is de basis van de geregistreerde woningwaarde.

 3. Controle woningwaarde

  Beoordeel of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar 1 of meer vergelijkbare woningen. Check of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze behoorlijk divers zijn. Onder andere doordat ze een gunstige ligging hebben of wanneer er sprake is van bodemverontreiniging.

 4. Indienen van bezwaarschrift

  Het indienen van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een uitgebreide taxatie. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak kan je ook eerst even een belletje doen naar de gemeente.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de keuze dit bezwaar goed of af te keuren. Vind jij de uitspraak onterecht? Dan kan je via de rechtbank alsnog in beroep gaan met een advocaat.

De WOZ-waarde opvragen

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Deze kan je gratis inzien via het WOZ-waardeloket van de overheid. Op dit platform kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je ziet hier ook de waarde van de laatste paar jaar. De marktprijs van onroerende zaken kan iedereen gewoon inzien. In het taxatieverslag van de overheid wordt onderbouwd hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is te downloaden op de website van de gemeente. In de bijgaande tabel vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.0007,0%
2019€230.0007,0%
2018€215.0005,9%
2017€203.0002,5%
2016€198.000-0,5%
2015€199.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Berkelland.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-beltrum-7156

Woningtaxatie in Beltrum

Vind jij de nieuwe WOZ-waarde aan de hoge kant? Dan kun je een bezwaarprocedure starten. Dit bezwaarschrift WOZ Beltrum kan je nog sterker maken met een vakkundig taxatierapport. Aan de hand van een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Het is een uitstekend bewijs dat jouw huis minder / meer waard is dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Beltrum komt gemiddeld uit rond de €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Dan heb je mogelijk recht op een vergoeding van de kosten, echter tot maximaal €242.

Contactgegevens van taxateur in de regio
In de bijgaande tabel vind je de gegevens van taxateurs en makelaars in Beltrum die je mogelijk willen helpen aan een taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Zoek ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Eibergen, Groenlo, Lievelde, Zieuwent en Harreveld.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat wordt er bedoeld met de WOZ-waarde?
WOZ betekent wet Waardering Onroerende Zaken. Elk huis krijgt jaarlijks een aanslagbiljet toegestuurd. Hiervoor gebruikt de gemeente een jaarlijks taxatierapport. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor gemeentelijke belastingen en de IB. De WOZ 2024 is de inschatting van de waarde van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van feiten zoals: grootte, bijgebouwen, onderhoudsniveau, bouwjaar, oppervlakte, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is een WOZ-beschikking?
Doorgaans ontvang je januari of februari de WOZ-beschikking in Beltrum. In deze gemeentelijke beschikking vind je de vastgestelde woningwaarde en de daaraan gekoppelde gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de aangifte inkomstenbelasting (IB) / eigenwoningforfait.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
We spreken van een onroerende-zaakbelasting die woningeigenaren elk jaar weer opnieuw moeten betalen. Ben jij eigenaar van een huis? In dat geval krijg je aan het begin van het jaar een gecombineerde aanslag (rond februari). In deze aanslag staat als belangrijkste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1051% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Beltrum. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €258.

Hoe wordt de WOZ-waarde van mijn woning berekend?
Deze waarde wordt berekend aan de hand van kadastrale data. De gemeente verwerkt zaken zoals: waar het huis gelegen is, oppervlakte van de kavel, onderhoudstoestand en de verkoopprijs van vergelijkbare woningen dichtbij jouw woning. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag in de berichtenbox van de overheid hebt ontvangen, kan je ook online het taxatieverslag downloaden. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.gemeenteberkelland.nl). In het taxatierapport krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; type object, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens. In het taxatieverslag vind je ook verkoopcijfers van andere vergelijkbare woningen die rond de peildatum van eigenaar zijn gewisseld.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Beltrum?
Bezwaar maken kan binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking. Vraag het taxatieverslag op (via DigiD) en vergelijk of de vergelijkbare woningen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Wil je dan toch de WOZ-waarde verlagen? Kies ervan voor een bezwaarschrift aan te leveren bij de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het slim om bezwaar te maken?
Als je het vermoeden hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening dan kan je bezwaar maken bij de desbetreffende ambtenaren. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de waarde bijstelt. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Let goed op: ga je verhuizen en wil je jouw huis verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Beltrum zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie