WOZ bezwaar Budel-Schoot

> Direct bezwaar maken

Woningbezitters krijgen in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een schatting van de marktwaarde van jouw onroerend goed. A.d.h.v. de woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de onroerendezaakbelasting (OZB) maar ook het eigenwoningforfait. Schrik je van de ingeschatte woningwaarde, en wil jij gebruik maken van je bezwaarrecht voor de WOZ-waarde in Budel-Schoot? Op wozwaardespecialist.nl bieden wij meer informatie over de regelgeving.

 • De gemeente Cranendonck raamt ieder jaar de verkoopprijs van een huis.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • Je doet er goed aan om dit te checken zodat de OZB ook klopt met de feitelijke woningwaarde.
 • De WOZ-beschikking die je in 2024 vaak digitaal ontvangt is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je veronderstelt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij hiertegen bezwaar maken. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na datum van de WOZ-beschikking.
 • Men kan eenvoudig online bezwaar maken, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Budel-Schoot 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Nieuwsgierig naar de gemiddelde WOZ-waarde en hoe hoog de OZB dit jaar is? In de volgende tabel bieden we een kostenraming van de recente woonlasten in Budel-Schoot waarbij we uitgaan van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast lees je ook meer informatie over WOZ-waarde uitrekenen.

ProvincieNoord-Brabant
GemeenteCranendonck
Postcode6023
Netnummer0495 (+31495)
Gemiddelde WOZ-waarde€274.000
OZB-tarief woningen0,1252%
Gemiddeld betaalde OZB€343
Rioolheffing€198
Afvalstoffenheffing€261
Totale woonlasten€801
Overzicht met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Budel-Schoot.

Calculatie: je hebt een eigen woning in de gemeente Cranendonck. De WOZ-waarde bedraagt op €261.000. Je betaalt dan aan OZB (onroerendezaakbelasting) €261.000 x 0,1252% = €327.

No-cure-no-pay WOZ-bezwaar maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: hoe regel ik dat?

Heb jij een te hoge WOZ-waarde in Budel-Schoot? Je kunt een bezwaar indienen. Het indienen van een bezwaarschrift moet binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het bijgaande vijfstappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Budel-Schoot ingediend kan worden.

De WOZ-waarde omlaag in 5 stappen

 1. Beoordeel de beschikking

  Het aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of open wozwaardeloket.nl om in te zien of de waarde van 2024 al ingevoerd is. Je kunt hier ook zien hoe de waarde de laatste jaren is ontwikkeld.

 2. Taxatieverslag bekijken

  Het gebruikte taxatierapport download je vanuit het WOZ-loket Budel-Schoot. Doorgaans is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de WOZ-waarde.

 3. Onderzoek woningwaarde

  Check of de waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Evalueer of deze woonhuizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze nogal afwijken van jouw eigen woning. Dit kan zijn omdat ze een beter uitzicht hebben of als er bij jou sprake is van veel achterstallig onderhoud.

 4. Begin met de bezwaarprocedure

  Het indienen van het bezwaar moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een taxatierapport. Hiervoor kun je onze voorbeeldbrief downloaden. Dikwijls bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft het hele kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde inzien

Direct bekijken hoe hoog de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via https://www.wozwaardeloket.nl. Daar zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je achterhaalt daar ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De geschatte prijs van onroerende zaken is beschikbaar voor elke Nederlander. In het gemeentelijke taxatieverslag staat hoe de waarde tot stand komt. Het WOZ-rapport is alleen voor jou, en vind je via het loket van de gemeente. In het onderstaande overzicht kan jij de gemiddelde woningwaarde inzien van dit jaar, en van de voorgaande jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€274.0006,2%
2019€258.0005,7%
2018€244.0002,5%
2017€238.0001,7%
2016€234.0000,9%
2015€232.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Cranendonck.

Ja, ik wil gratis bezwaar maken tegen de WOZ.

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-budel-schoot-6023

Woningtaxatie in Budel-Schoot

Hoopte jij op een lagere WOZ-waarde? Dan raden we aan om bezwaar te maken. Jouw bezwaarschrift WOZ Budel-Schoot kan je het beste ondersteunen met een uitgebreid taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij dat jouw verzoek wordt gehonoreerd. Dit is namelijk een betrouwbare analyse het woonobject een lagere waarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. Het tarief van een WOZ-taxatierapport in Budel-Schoot bedraagt circa €225. Krijg je gelijk, en gaan ze de WOZ-waarde verder aanpassen? De kosten van het taxatierapport kan je verhalen op de gemeente, in 2024 is dat maximaal €242,00.

Een taxateur in de regio zoeken
In het onderstaande overzicht bekijk je taxateurs en makelaars in Budel-Schoot die jouw kunnen ondersteunen bij een uitgebreid taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Of klik door voor vastgoedadviseurs in de regio zoals in Budel, Wessem, Thorn, Neeritter en Ittervoort.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat houdt de WOZ-waarde in?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van het vastgoed op 1 januari 2023 en wordt vastgesteld door te kijken naar onderdelen zoals: oppervlakte, onderhoudsniveau, type woning, bijgebouwen, bouwjaar, grootteen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wat is een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Budel-Schoot. In die rapportage lees je de verwachte woningwaarde en de periodieke gemeentelijke belastingen zoals bijvoorbeeld onroerendezaakbelasting (ozb) en afval / riool bijdrage. Het waterschap rekent ook met deze gegevens. Je hebt de beschikking tenslotte ook nodig voor het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Waarom betaal ik OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die je moet betalen als je eigenaar bent van een woning, gebouw of stuk grond. Bezit jij een woning, gebouw of grond? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (in de eerste maanden van het jaar). Je treft hierin het tarief en het te betalen bedrag t.a.z. de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1252% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Budel-Schoot. Gemiddeld ligt deze belasting hier op €343.

Hoe bepalen gemeenten de WOZ-waarde?
De waarde wordt vastgesteld a.d.h.v. data die voorhanden is. De gemeente verwerkt kenmerken als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, onderhoudstoestand en vergelijkbare woningen die recent verkocht zijn in de buurt. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van de correcte woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Indien je de beschikking in de bus hebt gekregen, kan je de gemeente vragen om een taxatieverslag. Dit document vind je via het belastingloket van de gemeente (www.cranendonck.nl). In dit PDF-bestand zijn allerlei zaken zoals: type object, adresgegevens, grootte van het pand, bouwjaar, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag zie je ook een overzicht met verkoopgegevens van referentieobjecten die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Budel-Schoot?
Het proces van bezwaar maken moet je opstarten binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking. Informeer naar het actuele taxatieverslag en ga na of de aangehaalde woningen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente inclusief onderbouwing. Wij hebben hiervoor een unieke voorbeeldbrief , bel even met de gemeente of schakel een juridisch specialist in.

Wanneer is het verstandig om bezwaar in te dienen?
Als je het gevoel hebt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kan je hiertegen bezwaar maken. Het effect van het bezwaar is doorgaans dat de waarde lager wordt ingeschat. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Aandachtspunt: sta je op het punt je woning te verkopen? Dan gelden er andere belangen. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde, want dit heeft invloed op het bod dat zij uitbrengen. Een lagere waardering onroerende zaken in Budel-Schoot zorgt doorgaans voor een wat lager startbod.

Plaats een reactie