WOZ bezwaar Ruurlo

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in de eerste 3 maanden van het jaar de gemeentelijke aanslag met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een schatting van de waarde van jouw huis. Op basis van deze woningwaarde kunnen diverse heffingen worden berekend zoals het OZB tarief maar ook de inkomstenbelasting en eigenwoningforfait. Is de woningwaarde te hoog ingeschat en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Ruurlo? Op deze pagina geven we inzicht in de regelgeving.

 • De gemeente Berkelland calculeert jaarlijks de marktprijs van een gebouw.
 • Door gebruik te maken van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • Het is aan te raden dit goed in de gaten te houden zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die je begin 2024 krijgt heeft betrekking op de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat er een fout is gemaakt bij de WOZ berekening kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Je moet het bezwaar indienen binnen 6 weken na ontvangst van de beschikking.
 • Dit kan je tegenwoordig prima zelf aanvliegen, of kies voor een jurist die alles uit handen neemt. Kies altijd voor een no-cure-no-pay afhandeling.

WOZ waarde Ruurlo 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Wil je meer weten over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de bijgaande tabel check je een overview van de gemiddelde woonlasten in Ruurlo van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina kan je ook aan de slag met aanvullende informatie over Wat is de echte woningwaarde .

ProvincieGelderland
GemeenteBerkelland
Postcode7261
Netnummer0573 (+31573)
Gemiddelde WOZ-waarde€246.000
OZB-tarief woningen0,1051%
Gemiddeld betaalde OZB€258
Rioolheffing€361
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€806
Lijst met OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Ruurlo.

Stel je voor: je woont in een koophuis in de gemeente Berkelland. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €277.000. Voor de onroerendezaakbelasting moet je dan rekenen op €277.000 x 0,1051% = €291.

Gratis en snel WOZ-bezwaar maken?

Start met de gratis check en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waarom en hoe werkt het?

Zoek jij naar een oplossing voor een te hoge WOZ-waarde in Ruurlo? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de dag na de dagtekening van het aanslagbiljet. In het stappenplan dat je hierna kunt lezen beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Ruurlo uitgevoerd kan worden.

WOZ-waarde verlagen in 5 stappen

 1. Het aanslagbiljet afwachten

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je doorgaans in januari of februari. Of bezoek wozwaardeloket.nl om te achterhalen of het al bekend is. Ook de geschiedenis van de laatste jaren is in te zien.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het opgestelde taxatierapport vraag je op bij het WOZ-loket Ruurlo. Gewoonlijk heb je daarvoor een DigiD account nodig. Dit verslag draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Evalueer woningprijs

  Controleer of de waarde wel overeenkomt met de feitelijke woningwaarde. De heffingsambtenaar kijkt onder andere naar vergelijkbare woningen. Beoordeel of deze gebouwen in grote lijnen overeenkomen met jouw woning, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Een reden kan zijn dat ze gemoderniseerd zijn of als er sprake is van betonrot.

 4. Indienen van het bezwaar

  Het bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een uitgevoerde woningtaxatie. Voor het gemak kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. In sommige gevallen kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om met een reactie op het bezwaar te komen. Wijst de gemeente het bezwaar af? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde checken

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Deze kan je eenvoudig opvragen via wozwaardeloket.nl. Op deze site zijn de waardes van alle huizen verzameld. Je bekijkt hier bovendien de vastgestelde waardes van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid wordt meer precies omschreven hoe de waarde tot stand komt. Dit WOZ-rapport staat klaar in je mijnoverheid account. In het overzicht hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€246.0007,0%
2019€230.0007,0%
2018€215.0005,9%
2017€203.0002,5%
2016€198.000-0,5%
2015€199.000
Ontwikkeling gemiddelde WOZ-waarde in gemeente Berkelland.

Ja, verlaag mijn WOZ-waarde

Gratis bezwaar maken, in een paar minuten geregeld

woz-waarde-ruurlo-7261

Woningtaxatie in Ruurlo

Ben jij het niet eens met de nieuwe WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Jouw bezwaarschrift WOZ Ruurlo kan je goed onderbouwen met een vakkundig taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie kom je een stap dichterbij om gelijk te krijgen. Het is namelijk een heel overtuigend bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. De kostprijs van een WOZ-taxatierapport in Ruurlo ligt om en nabij de €250. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Dan kun jij de kosten van dit taxatierapport terugvorderen (tot een max. van €242).

Lokale taxateur zoeken
In de bijgaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Ruurlo die jouw kunnen ondersteunen bij een deskundig taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Bekijk ook vastgoedadviseurs in naburige plaatsen zoals Keijenborg, Hengelo, Vorden, Laren en Barchem.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

De WOZ waarde: wat is dat?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elk woonobject ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet met een bepaalde woningwaarde. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. Deze WOZ-waarde geldt als input voor verschillende soorten belastingen. De WOZ 2024 is een inschatting van de prijs van jouw woning op 1 januari 2023 en wordt geschat op basis van onderwerpen als: type woning, bouwjaar, onderhoudsniveau, bijgebouwen, ligging, grootte en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Waarom ontvang ik een WOZ-beschikking?
Aan het begin van het jaar krijg je een WOZ-beschikking in Ruurlo. Op dit aanslagbiljet check je de verwachte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Het waterschap gebruikt de waarde ook voor de belasting watersysteemheffing gebouwd. Als laatste gebruik je dit ook voor de IB (aangifte inkomstenbelasting) voor eigenwoningforfait.

Wat is onroerendezaakbelasting (OZB)?
Dit staat voor de onroerende-zaakbelasting die de gemeente heft bij iedereen die vastgoed bezit. Heb jij zelf een huis? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (begin van het jaar). In dit document vind je bijvoorbeeld de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1051% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Ruurlo. Een huizeneigenaar betaalt hier gemiddeld €258.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde wordt opgesteld met behulp van modelmatige waardebepaling. Er wordt ingezoomd op factoren zoals: de ligging van het huis, grondoppervlakte, onderhoudsstaat en referentiewoningen die recent zijn verkocht in de omgeving. In Nederland is het kadaster de instantie voor het verzamelen van erkende woninggegevens.

Waar vind ik mijn taxatieverslag?
Indien je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je downloaden in het WOZ-loket van de gemeente (www.gemeenteberkelland.nl). In dit PDF-bestand krijg je inzicht in de gebruikte gegevens als; oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, adresgegevens, kadastrale gegevens, bouwjaar, type object. In het taxatieverslag vind je ook een overzicht met verkoopgegevens van gelijkwaardige woningen die rondom 1 januari 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Ruurlo?
Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet in een periode van 1,5 maand na de dagtekening van de WOZ-beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en ga na of de aangehaalde huizen in de wijken vergelijkbaar zijn met jouw woning. Vind je de WOZ-waarde aan de hoge kant? Verstuur dan het bezwaarschrift gelijk naar de gemeente (met daarbij correcte onderbouwing). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je vermoedt de waarde van jouw huis verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken bij gemeente. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de gemeente de woningwaarde herziet. De te betalen gemeentelijke belasting wordt dan ook minder. Opmerking: ga je een woning in de verkoop zetten? Dan gelden er andere belangen. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Ruurlo kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie