WOZ bezwaar Amersfoort

> Direct bezwaar maken

Als huizenbezitter ontvang je rond januari, februari en maart de nieuwe WOZ-waarde. De WOZ wil zeggen een indicatie van de verkoopprijs van een gebouw. Op basis van deze woningwaarde is de gemeente instaat heffingen op te leggen zoals de verplichte OZB en het eigenwoningforfait. Hebben ze de verwachte prijs van je huis te hoog ingeschat en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Amersfoort? Op deze website kan je aan de slag met handige info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Amersfoort komt elk jaar met een indicatie van de waarde van onroerende zaken.
 • Middels deze huizenprijs worden er diverse gemeentelijke belastingen bepaald.
 • We raden altijd aan om hier elk jaar goed naar te kijken zodat de heffingen niet onnodig hoog zijn.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een indicatie van de woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de WOZ te hoog (of te laag is) dan kan je een bezwaarprocedure starten. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, echter is het ook uit te besteden aan een jurist. Let er goed op dat dit wel een no-cure-no-pay bureau is.

WOZ waarde Amersfoort 2024

Niemand komt onder de WOZ-beschikking uit. Statistieken doorzoeken over de gemiddelde WOZ-waarde en de hoogte van de overige woonlasten in de gemeente? In de onderstaande tabel verschaffen we een overview van de huidige woonlasten in Amersfoort op basis van een meerpersoonshuishouden. Daarnaast kan je ook meer info vinden over WOZ-waarde bezwaar.

ProvincieUtrecht
GemeenteAmersfoort
Postcode3817
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€304.000
OZB-tarief woningen0,1235%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€266
Totale woonlasten€773
Schema met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Amersfoort.

Calculatie: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Amersfoort. De WOZ-waarde bedraagt op €270.000. In dit geval betaal je aan onroerendezaakbelasting €270.000 x 0,1235% = €333.

Moeiteloos bezwaar tegen een hoge WOZ maken?

Start met de bezwaarcheck en ontdek jouw besparing

Bezwaar maken WOZ: waar kan ik dat doen?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Amersfoort? Je kunt een bezwaar indienen. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In onderstaande stappenplan maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Amersfoort aangevlogen dient te worden.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet ontvang je doorgaans in het eerste kwartaal. Of surf naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of het al bekend is. Je kunt hier tot een aantal jaar terugkijken.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het gebruikte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Amersfoort. Gewoonlijk is een geldige DigiD inlog noodzakelijk. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de indicatie van de woningwaarde.

 3. Check marktwaarde

  Weeg af of de geregistreerde waarde wel klopt. De heffingsambtenaar maakt een vergelijking van jouw object met drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt. Beoordeel of deze huizen vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit komt doorgaans doordat ze een gunstige ligging hebben of dat er sprake is van veel duurzaamheidinvesteringen.

 4. Begin met bezwaar maken

  Het WOZ-bezwaar maken moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor de juiste argumentatie, eventueel met een onderbouwd taxatierapport. Daarvoor kun je de handige voorbeeldbrief gebruiken. Steeds vaker kan je ook bellen met de gemeente.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  Jouw gemeente heeft tot en met eind december de tijd om te beslissen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan kan jij nog verdere juridische stappen zetten door een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Geïnteresseerd in de WOZ-waarde 2024?Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op deze site kun jij je huis snel vinden (straat & postcode). Je bekijkt hier bovendien de waarde van de afgelopen jaren. De waarde van onroerende zaken kan iedereen gratis inzien. In het opgestelde taxatieverslag vind je meer details over hoe de waarde tot stand komt. Je persoonlijke WOZ-rapport is online op te vragen. In de onderstaande tabel vind je de ontwikkeling van de gemiddelde woningwaarde van de laatste 6 jaar.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€304.0008,2%
2019€281.00010,2%
2018€255.0009,0%
2017€234.0004,5%
2016€224.0002,3%
2015€219.000
Tabel met recente WOZ-gegevens in de gemeente Amersfoort.

Ja, ik wil een lagere woningwaarde

Start gratis WOZ-bezwaar

woz-waarde-amersfoort-3817

Woningtaxatie in Amersfoort

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Amersfoort komt nog beter over met een taxatierapport. Dankzij een WOZ contra taxatie vergroot je de kansen dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat jouw woning een lagere waarde heeft dan de vastgestelde waarde van de gemeente. De investering van een WOZ-taxatierapport in Amersfoort ligt rond de €235. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ naar een lagere prijs bijgesteld? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport, echter tot maximaal €242.

Taxateurs in de regio vinden
In het onderstaande overzicht tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Amersfoort die betrouwbare service bieden voor een taxatierapport om een lagere WOZ te realiseren. Zoek ook vastgoedadviseurs in de buurt zoals in Barneveld, Soest, Eemnes, Bunschoten en Baarn.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk hier de FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
De wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) is van toepassing op vastgoed. Elke woning of bedrijfspand krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De waarde voor 2024 is gebaseerd op de marktwaarde op 1 januari 2023. De woningwaarde vormt de basis voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is de geschatte marktwaarde van een object op 1 januari 2023 en wordt berekend a.d.h.v. aspecten zoals: onderhoudsniveau, bouwjaar, grootte, oppervlakte, bijgebouwen, type woningen verkoopcijfers van woningen in de buurt.

Wanneer ontvang ik een WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Amersfoort. In deze documenten staan de actuele woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. De beschikking speelt ook een rol bij het berekenen van het eigenwoningforfait in de IB.

Hoe komt de OZB-belasting tot stand?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je betaalt over de waarde van onroerend goed. Staat de woning op jouw naam? Dan krijg je automatisch een gecombineerde aanslag (verstuurd in februari). Je vindt daarin als grootste kostenpost de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,1235% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Amersfoort. Voor woningen ligt het gemiddelde tarief op €375.

Hoe wordt de WOZ-waarde vastgesteld?
De waarde komt tot stand met behulp van objectieve criteria. Men kijkt naar kenmerken als: waar staat de woning, de inhoud van de woning, type woning en 1 of meer vergelijkbare woningen in de regio. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor de juiste woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je de aanslag van de gemeente binnen hebt gekregen heb je ook recht om het taxatieverslag in te zien. Dit document vind je via de site van de gemeente (www.amersfoort.nl). In het document beschrijven ze actuele gegeven als: type object, bouwjaar, adresgegevens, oppervlakte van het perceel, bijgebouwen, grootte van het pand. In dit taxatieverslag vind je ook details van marktprijzen van andere vergelijkbare woningen die rond 1 januari 2023 te koop zijn aangeboden.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Amersfoort?
Een bezwaarschrift indienen moet in een periode van 6 weken na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en analyseer of de referentie huizen in de wijken inderdaad vergelijkbaar zijn. Klopt de WOZ-waarde niet met de werkelijkheid? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente met daarbij jouw argumenten. Hiervoor maak je eenvoudig gebruik van onze voorbeeldbrief of laat het doen door een juridisch specialist.

Waarom zou ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar maken. Naar aanleiding van de procedure kan het zijn dat de geschatte woningprijs verlaagd wordt. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Let op: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan moet je goed nadenken. Investeerders checken doorgaans eerst de WOZ-waarde om te bepalen wat ze gaan bieden. Een lagere waardering onroerende zaken in Amersfoort heeft dus veel invloed op de uiteindelijke verkoopprijs.

 • WOZ bezwaar Hoogland
 • WOZ bezwaar Hooglanderveen
 • WOZ bezwaar Stoutenburg Noord
 • Plaats een reactie