WOZ bezwaar Hooglanderveen

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een onroerende zaak ontvang je in januari, februari of maart een brief met de WOZ-waarde van jouw woning. WOZ betekent: een inschatting van de waarde van jouw woning. Gebaseerd op deze woningwaarde kan men verschillende heffingen opleggen zoals het OZB tarief maar ook het eigenwoningforfait. Vind je dat de waarde van de woning te hoog is, en ga je bezwaar maken tegen de WOZ-waarde in Hooglanderveen? Op deze pagina lees je praktische info over de verschillende mogelijkheden.

 • De gemeente Amersfoort begroot jaarlijks de waarde van onroerende zaken.
 • Gebaseerd op deze huizenprijs worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • Het is aan te raden hier elk jaar goed naar te kijken zodat je niet een onnodig hoog bedrag aan belastingen kwijt bent.
 • De WOZ-beschikking die je in januari, februari of maart van 2024 krijgt is de geschatte woningwaarde op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je het gevoel hebt dat de berekening van de WOZ fout is gegaan kun jij een bezwaarschrift schrijven en indienen. Dit moet je doen binnen uiterlijk 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Hooglanderveen 2024

De WOZ-beschikking valt aan het begin van elk jaar op de mat. Details bekijken van de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de volgende tabel verschaffen we een kostenraming van de verschillende woonlasten in Hooglanderveen (uitgegaan van een meerpersoonshuishouden). Tevens vind je ook meer informatie over WOZ-waarde bezwaarprocedure.

ProvincieUtrecht
GemeenteAmersfoort
Postcode3829
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€304.000
OZB-tarief woningen0,1235%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€266
Totale woonlasten€773
Tabel met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Hooglanderveen.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Amersfoort. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €292.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €292.000 x 0,1235% = €361.

Zonder gedoe en gratis een WOZ-bezwaar indienen?

Doe de gratis check en verlaag de belastingen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Heb jij een beschikking ontvangen met een te hoge WOZ-waarde in Hooglanderveen? Je kunt dan bezwaar maken. Doe dit altijd binnen 1,5 maand, gerekend vanaf de datum die op de beschikking staat. In het stappenplan hieronder maken we je duidelijk hoe WOZ aanvechten in Hooglanderveen precies in z’n werk gaat.

In vijf stappen een lagere WOZ-waarde realiseren

 1. Wacht de beschikking af

  Het aanslagbiljet gemeentelijke belastingen ontvang je rond januari, februari en maart. Of ga naar wozwaardeloket.nl om te bekijken of de waarde al ingevoerd is. Je kunt daar ook de waarde van de afgelopen jaren inzien.

 2. Taxatieverslag openen

  Het beknopte taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Hooglanderveen. Gewoonlijk heb je hier DigiD voor nodig. Dit stuk is feitelijk een onderbouwing van de waarde die de heffingsambtenaar heeft vastgesteld.

 3. Evalueer huizenprijs

  Weeg af of de waardering te hoog is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Beoordeel of deze objecten inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze eigenlijk heel anders zijn dan jouw huis. Een reden kan zijn dat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of als er sprake is van betonrot.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het maken van het bezwaar moet je 6 weken na ontvangst van de beschikking opsturen. Zorg voor een goede onderbouwing, eventueel met een taxatierapport. Daarvoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak volstaat soms al een telefoontje.

 5. Uitslag van het onderzoek afwachten

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de mogelijkheid om het bezwaar goed te keuren. Kan jij je hier niet in vinden? Dan kan je nog overwegen om in beroep te gaan met een advocaat.

Huidige WOZ-waarde opvragen

Benieuwd naar jouw laatste WOZ-waarde (2024)? Je kunt dit dan bekijken via het WOZ-waardeloket platform. Op die website vind je in een handomdraai jouw woning terug. Je vindt daar direct ook de WOZ-waardes van de laatste paar jaar. De huidige waarde van onroerende zaken is voor iedereen in te zien. In het opgestelde taxatieverslag is in te zien op basis waarvan deze waardes zijn gecalculeerd. Dit WOZ-rapport kun je opvragen bij je gemeente. In de tabel hieronder vind je de gemiddele woningwaarden van enkele jaren terug.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€304.0008,2%
2019€281.00010,2%
2018€255.0009,0%
2017€234.0004,5%
2016€224.0002,3%
2015€219.000
Gemiddelde WOZ-waarde in de gemeente Amersfoort.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Doe de scan en maak gratis bezwaar

woz-waarde-hooglanderveen-3829

Woningtaxatie in Hooglanderveen

Is de WOZ-waarde aan de hoge kant? In die situaties kun jij je wenden tot de gemeente. Het bezwaarschrift WOZ Hooglanderveen kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie wordt het steeds aannemelijker dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een zeer effectief bewijs dat het huis een minder hoge marktwaarde heeft dan de beoogde waarde die je gemeente bepaalde. De prijs van een WOZ-taxatierapport in Hooglanderveen ligt zo rond de €225. Wordt jij in het gelijk gesteld, en wordt de WOZ aangepast? Vraag de gemeente om een vergoeding van de kosten van het taxatierapport, deze is maximaal €242.

Vind een taxateur in de buurt
In de onderstaande tabel tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hooglanderveen die jou kunnen ondersteunen met een vakkundig taxatierapport om een betere WOZ af te dwingen. Vergelijk ook vastgoedadviseurs in omliggende plekken zoals Hoogland, De Glind, Achterveld, Zwartebroek en Terschuur.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ met veelgestelde vragen

Wat betekent de WOZ-waarde?
WOZ staat voor wet Waardering Onroerende Zaken. Elke woningbezitter krijgt jaarlijks een nieuwe waarde toegewezen. Deze waarde wordt gebaseerd op de waarde van de woning op 1 januari 2023. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor berekening van de heffingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van jouw huis op 1 januari 2023 en komt tot stand door thema’s zoals: onderhoudsniveau, ligging, bouwjaar, type woning, oppervlakte, bijgebouwen en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat wordt bedoeld met een WOZ-beschikking?
Normaal gesproken krijg je aan het begin van het jaar de WOZ-beschikking in Hooglanderveen. In dit document check je de ingeschatte woningwaarde en diverse gemeentelijke belastingen zoals natuurlijk de onroerendezaakbelasting, maar ook de afvalstoffen- en rioolheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Het betreft de onroerende-zaakbelasting die een gemeente heft bij eigenaren van onroerende zaken. Heb jij een woning in bezit? Dan ontvang je aan het begin van het jaar de gecombineerde aanslag (rond februari). In dit document vind je de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1235% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hooglanderveen. Gemiddeld betaal hier een woningeigenaar €375.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
Deze waarde wordt berekend door middel van beschikbare gegevens. Hiervoor gebruiken ze kenmerken zoals: de ligging van het huis, de oppervlakte, het soort woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de nabije omgeving. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor erkende woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag inzien?
Op het moment dat je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, staat er ook een taxatieverslag voor je klaar. Deze kan je bekijken via de site van de gemeente (www.amersfoort.nl). In het taxatieverslag zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bouwjaar, kadastrale gegevens, oppervlakte van het perceel, type object, bijgebouwen. In zo’n taxatieverslag vind je daarbij ook verkoopcijfers van nabije woningen die rond de waardepeildatum verkocht zijn.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hooglanderveen?
Bezwaar maken kan in een termijn van 6 weken na ontvangst van de beschikking. Neem het taxatieverslag goed door en evalueer of de vergelijkbare huizen in de wijken ook echt vergelijkbaar zijn. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Formuleer dan een bezwaarschrift voor de gemeente, inclusief argumenten. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of schakel een juridisch specialist in.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je van mening bent dat de WOZ te hoog is dan kun jij bezwaar maken. Dit kan ervoor zorgen dat de woningwaarde kan worden verlaagd. Hierdoor betaal je uiteindelijk minder belasting. Disclaimer: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan speelt er nog wat anders mee. Kopers kijken vaak naar de WOZ-waarde, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hooglanderveen kan een negatief effect hebben op de verkoopkansen.

Plaats een reactie