WOZ bezwaar Bunschoten

> Direct bezwaar maken

Als eigenaar van een woning, bedrijfspand of een andere onroerende zaak ontvang je jaarlijks aan het begin van het jaar de nieuwe vastgestelde WOZ-waarde. Met WOZ bedoelen we een prijsverwachting van de waarde van een huis. Op basis van de woningwaarde die is vastgesteld kan men verschillende heffingen opleggen zoals met name de OZB maar ook het eigenwoningforfait. Is de waarde van het huis te hoog en wil je een bezwaarprocedure starten tegen de WOZ-waarde in Bunschoten? Op dit portaal lees je praktische info over welke opties je hebt.

 • De gemeente Bunschoten beoordeelt elk jaar opnieuw de waarde van onroerende zaken.
 • Op basis van de huizenprijs die is vastgesteld worden er diverse belastingen vastgesteld.
 • We raden altijd aan om de aanslag kritisch te bekijken zodat je niet onnodig veel belasting betaalt.
 • De WOZ-beschikking die in 2024 wordt toegestuurd is een schatting van de marktwaarde van je woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Als je vermoedt de berekening van de WOZ fout is gegaan kan je bezwaar maken bij gemeente. De maximaal termijn om dit te doen is 6 weken na de datum van het aanslagbiljet.
 • Het is vrij eenvoudig zelf te doen, maar voor jouw gemak kan je het ook uitbesteden aan een jurist. Ons advies is in zee te gaan met een no-cure-no-pay partij.

WOZ waarde Bunschoten 2024

Elke woningeigenaar krijgt een WOZ-beschikking. Informatie opvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en de belastingtarieven van de diverse heffingen? In de onderstaande tabel bekijk je verschillende gegevens van de verschillende woonlasten in Bunschoten (waarbij we inzoomen op een meerpersoonshuishouden). Daarbij kun je ook verder lezen over WOZ-waarde zakelijk.

ProvincieUtrecht
GemeenteBunschoten
Postcode3751
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€314.000
OZB-tarief woningen0,0922%
Gemiddeld betaalde OZB€289
Rioolheffing€153
Afvalstoffenheffing€188
Totale woonlasten€629
Figuur met gemiddelde WOZ, OZB en gemeentelijke heffingen in Bunschoten.

Rekenvoorbeeld: je bent eigenaar van een woning in de gemeente Bunschoten. De WOZ-waarde die daarbij hoort ligt op €288.000. Je betaalt dan aan onroerendezaakbelasting €288.000 x 0,0922% = €266.

Direct een bezwaarschrift indienen?

Doe de gratis check en bespaar direct

Bezwaar maken WOZ: hoe werkt dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Bunschoten? Dan kan je vrij eenvoudig een bezwaar indienen. Je hebt hiervoor 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de dagtekening van het aanslagbiljet. In ons handige stappenplan beschrijven we hoe WOZ aanvechten in Bunschoten precies in z’n werk gaat.

Een lagere WOZ-waarde in 5 stappen

 1. Neem de beschikking door

  Het aanslagbiljet van de gemeente krijg je aan het begin van het jaar. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om te checken of de waarde al ingevoerd is. De waardes van afgelopen jaren staan ook in dat systeem.

 2. Taxatieverslag inzien

  Het taxatierapport staat voor je klaar in het WOZ-loket Bunschoten. Doorgaans is een DigiD account vereist. Deze documentatie draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Analyseer verkoopprijs

  Check of de waarde correct is. De heffingsambtenaar kijkt hierbij onder andere naar vergelijkbare woningen die rond het begin van vorig jaar verkocht zijn. Check of deze huizen inderdaad vergelijkbaar zijn, of dat ze veel van jouw huis verschillen. Dat kan voorkomen doordat ze op een goede plek gebouwd zijn (ligging) of omdat jouw woning een stuk ouder is.

 4. Start een bezwaarprocedure

  Het bezwaar maken tegen een te hoge woningwaarde moet je uiterlijk 6 weken na datum van de WOZ-beschikking indienen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een recent taxatierapport. Daarvoor zijn online verschillende voorbeeldbrieven te vinden. Dikwijls kan je ook al e.e.a. regelen door even te bellen.

 5. Inhoudelijke toelichting gemeente

  De gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar de tijd om te reageren. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is er nog de mogelijkheid om te procederen in hoger beroep met een advocaat.

De WOZ-waarde checken

Direct de actuele WOZ-waarde van 2024 opvragen? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket van de overheid. Daar is betrouwbare info te vinden van alle woning in Nederland. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de laatste paar jaar. De geschatte prijs van onroerende zaken is voor alle Nederlanders te bekijken. In het taxatieverslag van de overheid vind je meer details over hoe deze waardes zijn berekend. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. Hieronder vind je de gemiddelde berekende woningwaarde van de laatste jaren.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€314.0007,9%
2019€291.0005,1%
2018€277.0005,7%
2017€262.0002,7%
2016€255.0002,0%
2015€250.000
Historische ontwikkeling WOZ-waarde gemeente Bunschoten.

Ja, ik wil een bezwaar indienen

Verlaag gratis de waarde van jouw woning

woz-waarde-bunschoten-3751

Woningtaxatie in Bunschoten

Is de vastgestelde WOZ-waarde te hoog? Dan kan je bezwaar indienen. Het bezwaarschrift WOZ Bunschoten kan je nog sterker maken met een erkend taxatierapport. Met een WOZ contra taxatie heb je een grotere kans dat je verzoek wordt goedgekeurd. Het is een heel betrouwbaar bewijs dat de woning minder waard is dan de inschatting die de gemeente heeft gemaakt. Een kostenindicatie van dit WOZ-taxatierapport in Bunschoten ligt om en nabij de €240. Krijg je gelijk, en wordt de waarde verminderd? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs in de regio vergelijken
In de tabel hieronder vergelijk je taxateurs en makelaars in Bunschoten die professionele hulp bieden bij een vakkundig taxatierapport om de WOZ aan te passen. Check ook vastgoedadviseurs in de regio zoals in Baarn, De Bilt, Bunnik, Zeist en De Ronde Venen.

Geen taxatiebedrijven gevonden! Meld jouw bedrijf aan
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

FAQ – veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Dit is de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Elke woning in Nederland krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. De gemeente stelt hiervoor jaarlijks een nieuw taxatierapport op. De WOZ-waarde wordt gebruikt als basis voor de gemeentelijke heffingen. De WOZ 2024 is de verwachte marktprijs van een huis op 1 januari 2023 en wordt gecalculeerd a.d.h.v. aspecten als: bouwjaar, bijgebouwen, oppervlakte, grootte, type woning, onderhoudsniveau en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt.

Wat wordt er verstaan onder een WOZ-beschikking?
In januari, februari of maart krijg je de WOZ-beschikking in Bunschoten. Op dit aanslagbiljet check je de vastgestelde woningwaarde en allerlei gemeentelijke belastingen zoals onroerendezaakbelasting (ozb), rioolheffing, en afvalstoffenheffing. Ook de waterschappen gebruiken deze gegevens. Ook gebruik je dit voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je – als percentage van de WOZ-waarde – moet betalen aan de gemeente. Ben jij de bezitter dan een huis? Dan kun je jaarlijks een gecombineerde-aanslag verwachten (gereed in februari). Daar tref je onder andere de OZB-heffing. In 2024 betaal je 0,0922% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Bunschoten. Als woningeigenaar betaal je gemiddeld €289.

Hoe kan ik de WOZ-waarde berekenen?
De waarde wordt gecalculeerd d.m.v. modelmatige waardebepaling. De gemeente verwerkt kenmerken als: de ligging van de woning, woonoppervlakte, type woning en vaak drie vergelijkbare koopsommen van woningen in de buurt in de regio. Het kadaster is in Nederland verantwoordelijk voor actuele woninggegevens.

Hoe kan ik het taxatieverslag opvragen?
Zodra je een WOZ-beschikking hebt ontvangen is tevens het taxatieverslag beschikbaar voor inzage. Dit document vind je via het online loket van de gemeente (www.bunschoten.nl). In het document zijn allerlei zaken zoals: grootte van het pand, bouwjaar, adresgegevens, bijgebouwen, oppervlakte van het perceel, kadastrale gegevens. In het taxatieverslag tref je daarbij ook transactiecijfers van referentieobjecten die die rond 1 januari vorig jaar (de waardepeildatum) zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar indienen tegen een te hoge WOZ-waarde in Bunschoten?
Je dient bezwaar te maken in een periode van 6 weken na dagtekening van het aanslagbiljet. Doorzoek het taxatieverslag online en controleer of de referentiewoningen in de wijken inderdaad gelijkwaardig zijn. Ligt de WOZ-waarde te ver af van de correcte prijs? Stel dan een bezwaarschrift op voor de gemeente (uiteraard met goede argumenten). Als uitgangspunt gebruik je de voorbeeldbrief of maak gebruik van de diensten van een taxeur of juridisch specialist.

In welke gevallen is bezwaar indienen verstandig?
Als je kunt aantonen dat de WOZ verkeerd is ingeschat dan kun jij bezwaar aantekenen. Bezwaar maken kan ertoe leiden dat de waarde wordt verminderd. De gemeentelijke heffingen zullen daardoor ook dalen. Opmerking: ben je van plan om jouw huis te verkopen? Dan kan een te lage waarde niet handig zijn. Huizenzoekers letten vaak extra goed op de WOZ-waarde, aangezien dit een afspiegeling is van de reële prijs. Een lagere waardering onroerende zaken in Bunschoten zorgt ervoor dat een huis in potentie minder zal opbrengen.

 • WOZ bezwaar Bunschoten-Spakenburg
 • WOZ bezwaar Eemdijk
 • Plaats een reactie