WOZ bezwaar Hoogland

> Direct bezwaar maken

Als woningeigenaar ontvang je in januari, februari of maart de jaarlijkse beschikking met daarop de WOZ-waarde. Met WOZ wordt bedoeld: een verwachte marktwaarde van een woning. Op basis van deze woningwaarde worden diverse belastingen berekend zoals de OZB beschikking en uiteraard het eigenwoningforfait. Is de vastgestelde waarde volgens jou niet realistisch, en ben je van plan om bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde in Hoogland? Op dit portaal praten we je bij over de te nemen stappen.

 • De gemeente Amersfoort maakt elk jaar een schatting van de verkoopprijs van een huis.
 • Op basis van deze huizenprijs worden verschillende belastingen berekend.
 • We raden altijd aan om dit te checken zodat je een juiste / eerlijke aanslag toegestuurd krijgt.
 • De WOZ-beschikking die jij ontvangt in 2024 is gebaseerd op de waarde van jouw woning op peildatum 1 januari 2023.
 • Wanneer je het gevoel hebt dat de verwachte WOZ van je huis niet klopt kan je hiertegen bezwaar maken. De uiterlijke datum om dit te doen is 6 weken na datum van de beschikking.
 • Je kunt zelf een bezwaarschrift indienen, maar er zijn ook juristen die dit kunnen oplossen. Kies bij voorkeur voor een no-cure-no-pay bureau.

WOZ waarde Hoogland 2024

Iedere huiseigenaar ontvangt een WOZ-beschikking. Info aanvragen over de gemiddelde WOZ-waarde en welke andere woonlasten er zijn? In de onderstaande tabel verschaffen we een kostenraming van de recente woonlasten in Hoogland op basis van een meerpersoonshuishouden. Op deze pagina tref je ook handige informatie over WOZ-waarde inzien .

ProvincieUtrecht
GemeenteAmersfoort
Postcode3828
Netnummer033 (+3133)
Gemiddelde WOZ-waarde€304.000
OZB-tarief woningen0,1235%
Gemiddeld betaalde OZB€375
Rioolheffing€132
Afvalstoffenheffing€266
Totale woonlasten€773
Weergave van OZB, gemiddelde WOZ en gemeentelijke heffingen in Hoogland.

Berekening: je beschikt over een eigen huis in de gemeente Amersfoort. Hierbij hoort een WOZ-waarde van €291.000. Aan de onroerendezaakbelasting betaal je dan €291.000 x 0,1235% = €359.

Eenvoudig en snel gratis bezwaar indienen?

Doe de gratis Quick Scan en kijk wat jij kunt besparen

Bezwaar maken WOZ: hoe doe ik dat?

Te maken met een te hoge WOZ-waarde in Hoogland? Je kunt hiervoor een bezwaar indienen. Men heeft hiervoor zo’n 1,5 maand de tijd, gerekend vanaf de datum die je op de beschikking ziet staan. In het volgende stappenplan leggen wij uit hoe WOZ aanvechten in Hoogland werkt.

5-stappenplan voor een lagere WOZ-waarde

 1. Beoordeel de beschikking

  Het WOZ-aanslagbiljet ontvang je in januari, februari of maart. Of gebruik de website wozwaardeloket.nl om op te vragen of de waarde al ingevoerd is. Je vindt hier tevens de waardes van de afgelopen jaren.

 2. Taxatieverslag opvragen

  Het beschikbare taxatierapport bekijk je in het digitale WOZ-loket Hoogland. Meestal moet je daarbij je DigiD inloggegevens bij de hand hebben. Dit rapport draagt bij aan de berekening van de ingeschatte WOZ-waarde.

 3. Check marktwaarde

  Weeg af of de waarde in lijn ligt met de marktwaarde. De heffingsambtenaar fundeert hun bevindingen met verkoopbedragen van vergelijkbare huizen rond de peildatum. Controleer of deze objecten vergelijkbaar zijn met jouw woning, of dat ze aanzienlijk anders zijn. Dit kan zijn omdat ze gemoderniseerd zijn of dat deze woningen beschikking over veel milieuvriendelijke investeringen.

 4. Dien uw bezwaarschrift in

  Het bezwaar maken moet je binnen 6 weken doen. Je kunt het bezwaar kracht bijzetten met een professionele woningtaxatie. Hiervoor adviseren wij de voorbeeldbrief te raadplegen. Vaak bestaat ook de optie om telefonisch bezwaar te maken.

 5. Reactie gemeente afwachten

  De heffingsambtenaar van de gemeente heeft tot het einde van het kalenderjaar met een inhoudelijke reactie op het bezwaar te komen. Ben je het niet eens met de beslissing? Dan is de weg naar de rechtbank mogelijk middels een hoger beroep met een advocaat.

Mijn WOZ-waarde opvragen

Wil je meteen weten wat de WOZ-waarde 2024 is? Je kunt dit opvragen via het WOZ-waardeloket. Op die website is iedere openbare woning op te zoeken. Je vindt daar direct ook de kenmerken van de woning en de waarde van de afgelopen jaren. De verwachte tarieven van onroerende zaken is openbaar beschikbaar. In het taxatieverslag van de overheid is te vinden hoe deze waardes zijn gecalculeerd. Je kunt dit WOZ-rapport aanvragen bij de gemeente. In het onderstaande overzicht vind je de de gemiddelde waarde van woningen van de afgelopen periode.

JaartalGemiddelde WOZ% verandering
2020€304.0008,2%
2019€281.00010,2%
2018€255.0009,0%
2017€234.0004,5%
2016€224.0002,3%
2015€219.000
Overzicht met recente WOZ-waarde in de gemeente Amersfoort.

Ja, ik wil een lagere WOZ-waarde

Realiseer direct een lagere OZB

woz-waarde-hoogland-3828

Woningtaxatie in Hoogland

Wil jij een verlaging van de WOZ-waarde? Dan kan je bezwaar indienen. Dit bezwaarschrift WOZ Hoogland kan je goed onderbouwen met een officieel taxatierapport. Geholpen door een WOZ contra taxatie nemen de kansen toe dat men gehoor geeft aan je verzoek. Het is een zeer effectief bewijs dat de woning een lagere marktwaarde heeft dan de gemeente aangeeft. De investering van een WOZ-taxatierapport in Hoogland ligt rond de €205. Wordt het bezwaar gegrond verklaard, en wordt de WOZ aangepast? Er bestaat een vergoeding voor het indienen van een taxatierapport (maximaal €242).

Taxateurs vergelijken
Hieronder tref je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Hoogland die je kunnen helpen aan een vakkundig taxatierapport om jouw WOZ te verlagen. Zoek ook vastgoedadviseurs in de regio, zoals in De Glind, Achterveld, Zwartebroek, Terschuur en Voorthuizen.

ABCDE

Veelgestelde vragen

Waar staat de WOZ-waarde voor?
Met WOZ bedoelen we de wet Waardering Onroerende Zaken. Elke eigenaar krijgt jaarlijks hiervoor een aanslag in de bus. Deze waarde baseert men op het jaarlijkse taxatierapport van 2024. De nieuwste woningwaarde wordt gebruikt voor de calculatie van diverse belastingen. De WOZ 2024 is een indicatie van de verkoopprijs van je woning op 1 januari 2023 en wordt bepaald door kenmerken als: bijgebouwen, bouwjaar, type woning, grootte, oppervlakte, ligging en verkoopcijfers van huizen in de omgeving.

Wat is de WOZ-beschikking?
Elk jaar ontvang je een WOZ-beschikking in Hoogland. In die rapportage bekijk je de verwachte woningwaarde en alle verschillende gemeentelijke belastingen zoals de welbekende onroerendezaakbelasting (ozb), maar ook bijvoorbeelde de afvalstoffen- en rioolheffing. Waterschappen gebruiken de waarde voor de watersysteemheffing. Je gebruikt ze ook voor de berekening van eigenwoningforfait bij de inkomstenbelasting.

Wat is de OZB-belasting?
Hiermee bedoelt men de onroerende-zaakbelasting die je als eigenaar van een woning aan de gemeente betaalt. Staat de woning op jouw naam? Dan ontvang jij elk jaar deze gecombineerde aanslag (rond februari). Je treft hierin de OZB-heffing voor woningeigenaren. In 2024 betaal je 0,1235% over de WOZ waarde aan OZB belasting in Hoogland. Een gemiddelde woning betaalt €375.

Hoe wordt de WOZ-waarde uitgerekend?
De waarde wordt gecalculeerd met behulp van een speciaal model. Hiervoor gebruiken ze thema’s als: plek van de woning, oppervlakte van het perceel, onderhoudsstaat en 1 of meer vergelijkbare woningen in de buurt. Via het kadaster kun je een aanvraag doen voor actuele woninggegevens.

Wat is het taxatieverslag, en waar vind ik het?
Wanneer je de definitieve aanslag van dit jaar hebt, kan je het aanvullende taxatieverslag opvragen. Deze kan je inzien via het belastingloket van de gemeente (www.amersfoort.nl). In dit document zijn allerlei zaken zoals: kadastrale gegevens, bijgebouwen, bouwjaar, type object, grootte van het pand, oppervlakte van het perceel. In het taxatieverslag zie je ook een overzicht met prijzen van vergelijkbare woningen die rond 1 januari van 2023 zijn verkocht.

Hoe moet ik bezwaar maken tegen een te hoge WOZ-waarde in Hoogland?
Een bezwaarschrift indienen moet binnen 30 werkdagen na dagtekening van de beschikking. Download het taxatieverslag direct en check of deze huizen in de wijken dezelfde kenmerken hebben van jouw huis. Is de WOZ-waarde onrealistisch hoog? Dien dan een bezwaarschrift in bij de gemeente inclusief onderbouwing. Daarvoor is er een speciale voorbeeldbrief of laat het doen door een taxateur of juridisch specialist.

Waarom moet ik bezwaar maken?
Als je denkt dat de calculatie van de WOZ niet correct is dan kun jij een bezwaarprocedure starten. Dit kan ervoor zorgen dat de waarde naar beneden wordt bijgesteld. Het grote voordeel is dat je minder belasting betaalt. Niet vergeten: wil jij binnenkort gaan verhuizen en verkopen? Dan gelden er andere belangen. Geïnteresseerden kijken naar de WOZ-waarde van jouw woning, en baseren mede daarop het bod. Een lagere waardering onroerende zaken in Hoogland kan de verkoopkansen verkleinen.

Plaats een reactie

MakelaarskantoorStraatnaamPostcode